"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 26 marca 2014

Ciabatta - łatwy przepis na chlebki lub bułeczki

Ciabatta to popularny rodzaj włoskiego pieczywa. Podstawą jest mąka pszenna i drożdże. Dzisiaj przedstawię łatwy przepis na to pyszne pieczywo, idealne na kanapki i tak najczęściej ciabatta jest wykorzystywana. Dodatkowo wspaniale smakuje maczana w delikatnie posolonej oliwie z oliwek. Z resztą Sami odkryjcie jej walory.

ciabatta


 

Polecam również z oliwkami :)

 ciabatta


Składniki na 2 bochenki lub 6-8 bułeczek:


  • 500-550 g mąki pszennej

  • 20 g drożdży świeżych

  • 2 łyżki ciepłego mleka

  • szczypta cukru

  • 350 ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soli

  • dodatkowo można dodać pokrojone oliwki


 

Drożdże rozkruszyć, dodać szczyptę cukru, zalać ciepłym mlekiem i ciepłą wodą, odstawić na chwilę (drożdże mają się rozpuścić). Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę  i przygotowany rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut (można użyć miksera z hakiem ponieważ ciasto jest rzadkie i elastyczne.) Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 a nawet 2 i pół godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto (o potrojonej objętości)przekładamy na posypaną stolnicę i formujemy w prostokąt (podsypując mąką), który rozcinamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek formujemy podgarniając boczki, w podłużny bochenek. Jeśli chcemy uzyskać bułki, wówczas każdy bochenek kroimy jeszcze w poprzek na 3-4 kawałki. W ten sposób uzyskamy bułki. Gotowe bochenki lub bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220*C. Wstawiamy do niego (gorącego) blachę i pieczemy 20-25 minut. Ciabatta powinna mieć lekko rumiany kolor, a popukana w dno wydawać głuchy odgłos jak każde pieczywo.

ciabatta kanapki


Mniam - Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie!
    zobacz też moje cebulaki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    www.idealnafigura.com/gberes

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Dziś zrobię wieczorem mężowi. Połączę go z tymi składnikami - będzie zachwycony ;-)
    http://przepisytv.blogspot.com/2013/10/grzanka-z-szynka-feta-jabuszkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis.
    Polecam
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciabatty-zapiekane

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby zwykłe ciasto drożdżowe.
    Ale z dodatkiem oliwek , czy też maczane w oliwie, zmieniaj się w przysmak. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, ja polecam domowe twistery- zdrowa wersja popularnego fastfooda- chrupiąca panierka i samodzielnie zrobione tortille, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/06/tortilla-czyli-domowe-i-zdrowe-twistery.html

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie
    zobacz też moje cebulaki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html

    OdpowiedzUsuń
  8. a na deser polecam muffinki bananowo-jabłkowe... proste w wykonaniu a jakie smaczne ! :) http://kopalniasmaku.pl/przepisy/105-100090-muffinki_bananowo_jablkowe.html

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis, ja robię podobnie a do tego pyszna pasta serowa lub mozzarella o oliwa, zapraszam na takie...

    OdpowiedzUsuń
  10. normalnie że są jeszcze takie kobiety na świecie... eh, pozdrawiam Ciebie i twojego męża (z zazdrością) :P

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis, taka ciabatka idealna z mozzarellą oliwą i pomidorami http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne:)
    zobacz też moje calzone:)
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/calzone-pierog-z-miesem-i-warzywami.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za bardzo miłe słowa i zapewniam, że jest nas (takich kobiet) więcej. Pozdrawiamy razem z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie wczoraj przeglądałam na Twoim blogu przepis na mozzarellę i nie tylko. I muszę stwierdzić, że to coś co lubię - sery pod każdą postacią, a Twoje opatrzone są do tego pięknymi fotkami. Mniam - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dodatkowo moje
    domowe bułeczki z pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/domowe-bueczki-z-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmmm, te bułeczki to niczym małe pizzerki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam domowe wypieki,polecam mini pizzerki na małe i duże okazje;)zapraszam na mojego bloga

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis fajny, ale to nie jest Ciabatta. Podstawą ciabatty jest "biga", czyli forma zaczynu.
    przepis
    Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem pieczenia):
    1/3 szklanki wody
    1/2 łyżeczki drożdży instant
    2/3 szklanki mąki
    Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 9-17 godzin.
    następnie:
    http://ugotujmyto.pl/ciabatta/
    przykładowy przepis, ale tak powinna być zrobiona ciabatta
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. jezu ,znowu ta spamerka -wszędzie się wciska ze swoimi "przepisami", pisanymi nie po polsku - co za pasożyt ..i od razu 3 linki, ŻENADA

    OdpowiedzUsuń
  20. Może nie obrażajmy nikogo. Niektóre sytuacje trzeba potraktować z przymrużeniem oka. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po części przyznam Ci rację bowiem każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Jedne są z chrupiącą skórką inne z miękką, jedne mają lżejszą, a inne ściślejszą masę. Tak jak pisałam podstawą są drożdże i mąka pszenna. A co do biga to znowu kolejny sposób na ich przygotowanie. To tak jakbyśmy powiedzieli, że chleb nie robiony na zakwasie to nie chleb. Twój przepis również jest ciekawy i nie wykluczam, że kiedyś z niego skorzystam, choć mam w swoich zapiskach bardzo podobny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Na którym poziomie piekarnika piec? I na jakim programie? Termoobieg czy płyta dolna i górna?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja piekę na środkowym poziomie i bez termoobiegu, grzanie góra i dół

    OdpowiedzUsuń
  24. z pewnością włosi od wieków używali drożdży instant :D

    OdpowiedzUsuń