Polecam również z oliwkami :)
Składniki na 2 bochenki lub 6-8 bułeczek:
- 500-550 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki ciepłego mleka
- szczypta cukru
- 350 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo można dodać pokrojone oliwki
Drożdże rozkruszyć, dodać szczyptę cukru, zalać ciepłym mlekiem i ciepłą wodą, odstawić na chwilę (drożdże mają się rozpuścić). Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i przygotowany rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut (można użyć miksera z hakiem ponieważ ciasto jest rzadkie i elastyczne.) Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 a nawet 2 i pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto (o potrojonej objętości)przekładamy na posypaną stolnicę i formujemy w prostokąt (podsypując mąką), który rozcinamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek formujemy podgarniając boczki, w podłużny bochenek. Jeśli chcemy uzyskać bułki, wówczas każdy bochenek kroimy jeszcze w poprzek na 3-4 kawałki. W ten sposób uzyskamy bułki. Gotowe bochenki lub bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220*C. Wstawiamy do niego (gorącego) blachę i pieczemy 20-25 minut. Ciabatta powinna mieć lekko rumiany kolor, a popukana w dno wydawać głuchy odgłos jak każde pieczywo.
Mniam - Smacznego :)
wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńzobacz też moje cebulaki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html
pozdrawiam!
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
OdpowiedzUsuńwww.idealnafigura.com/gberes
Super przepis! Dziś zrobię wieczorem mężowi. Połączę go z tymi składnikami - będzie zachwycony ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisytv.blogspot.com/2013/10/grzanka-z-szynka-feta-jabuszkiem.html
Bardzo fajny i prosty przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam
http://inews.com.pl/WordPress3/ciabatty-zapiekane
Niby zwykłe ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńAle z dodatkiem oliwek , czy też maczane w oliwie, zmieniaj się w przysmak. :)
Pycha, ja polecam domowe twistery- zdrowa wersja popularnego fastfooda- chrupiąca panierka i samodzielnie zrobione tortille, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/06/tortilla-czyli-domowe-i-zdrowe-twistery.html
wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńzobacz też moje cebulaki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html
a na deser polecam muffinki bananowo-jabłkowe... proste w wykonaniu a jakie smaczne ! :) http://kopalniasmaku.pl/przepisy/105-100090-muffinki_bananowo_jablkowe.html
OdpowiedzUsuńfajny przepis, ja robię podobnie a do tego pyszna pasta serowa lub mozzarella o oliwa, zapraszam na takie...
OdpowiedzUsuńnormalnie że są jeszcze takie kobiety na świecie... eh, pozdrawiam Ciebie i twojego męża (z zazdrością) :P
OdpowiedzUsuńsuper przepis, taka ciabatka idealna z mozzarellą oliwą i pomidorami http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńzobacz też moje calzone:)
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/calzone-pierog-z-miesem-i-warzywami.html
Dziękuję za bardzo miłe słowa i zapewniam, że jest nas (takich kobiet) więcej. Pozdrawiamy razem z mężem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj przeglądałam na Twoim blogu przepis na mozzarellę i nie tylko. I muszę stwierdzić, że to coś co lubię - sery pod każdą postacią, a Twoje opatrzone są do tego pięknymi fotkami. Mniam - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdodatkowo moje
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki z pieczarkami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/domowe-bueczki-z-pieczarkami.html
Mmmmm, te bułeczki to niczym małe pizzerki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe wypieki,polecam mini pizzerki na małe i duże okazje;)zapraszam na mojego bloga
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
znalazłam też pyszną bułkę z ziołami piekarnika
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, ale to nie jest Ciabatta. Podstawą ciabatty jest "biga", czyli forma zaczynu.
OdpowiedzUsuńprzepis
Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem pieczenia):
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 9-17 godzin.
następnie:
http://ugotujmyto.pl/ciabatta/
przykładowy przepis, ale tak powinna być zrobiona ciabatta
pozdrawiam
jezu ,znowu ta spamerka -wszędzie się wciska ze swoimi "przepisami", pisanymi nie po polsku - co za pasożyt ..i od razu 3 linki, ŻENADA
OdpowiedzUsuńMoże nie obrażajmy nikogo. Niektóre sytuacje trzeba potraktować z przymrużeniem oka. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPo części przyznam Ci rację bowiem każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Jedne są z chrupiącą skórką inne z miękką, jedne mają lżejszą, a inne ściślejszą masę. Tak jak pisałam podstawą są drożdże i mąka pszenna. A co do biga to znowu kolejny sposób na ich przygotowanie. To tak jakbyśmy powiedzieli, że chleb nie robiony na zakwasie to nie chleb. Twój przepis również jest ciekawy i nie wykluczam, że kiedyś z niego skorzystam, choć mam w swoich zapiskach bardzo podobny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa którym poziomie piekarnika piec? I na jakim programie? Termoobieg czy płyta dolna i górna?
OdpowiedzUsuńJa piekę na środkowym poziomie i bez termoobiegu, grzanie góra i dół
OdpowiedzUsuńz pewnością włosi od wieków używali drożdży instant :D
OdpowiedzUsuń