Składniki:
- 6 ładnych papryk
- 1 cebula
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny (przepis poniżej a dla leniwych może być z kostki)
Na bulion warzywny:
- ok 2 l zimnej woda
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liście pora i selera związane nitką w pęczek
- sól do smaku
Nastawić warzywa na bulion warzywny: obrane włożyć do zimnej wody i ugotować z przyprawami na małym ogniu.
W oddzielnym garnku ugotować szklankę ryżu w 2 szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni , dodając łyżkę oleju, ostudzić.
Papryki dokładnie umyć, odciąć dekielki, wyjąć środki z nasionami.
W misce wyrobić farsz: mięso, ugotowany ostudzony ryż, przesmażona cebulka, papryka mielona, jajko, sól i pieprz do smaku - wyrobić na jednolitą masę. Do każdej papryki włożyć solidną porcję farszu, przykryć paprykowym dekielkiem, ułożyć w brytfance. Zalać przygotowanym bulionem do 3/4 wysokości papryki. Zakryć pokrywką i dusić ok 20 minut. Gotową paprykę podać można z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń