CIASTO
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej (ja używam Basi)
- pół kostki drożdży
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- pół kostki margaryny Kasia
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
Margarynę roztopić i dolać do niej zimne mleko. Nie gotować. Delikatnie ostudzić.
Jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem.
Do miski wsypać 1 szklankę mąki, rozkruszone drożdże, cukier, szczyptę soli, wlać roztrzepane jajka i margarynę z mlekiem. Na wierzch posypać resztę mąki. Wszystkie składniki wymieszać łyżką aż się ładnie połączą, rozcierając przy okazji grudki mąki. Miskę z wymieszanym ciastem odstawić przykrywając ją czystą ściereczką. Odczekać jakieś 90 minut. Ciasto musi wyrosnąć czyli podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie kruszonkę i ewentualnie owoce.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki ( o wymiarach 24x28 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przygotowaną kruszonką. Jeśli robimy tą drożdżówkę ze śliwkami to na ciasto posypujemy połowę kruszonki, kładziemy śliwki i na nie posypujemy resztę kruszonki. Blaszkę z ciastem wstawić do gorącego piekarnika ( 180*C) i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić kładąc ciasto na metalowej kratce. Przestudzone można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
KRUSZONKA
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać suche składniki, wymieszać je łyżką, dodać masło, posiekać je nożem razem z suchymi składnikami i dopiero wtedy zagnieść na kruchą kruszonkę. Gdyby była zbyt miałka dodać jeszcze łyżkę masła i ponownie zagnieść. Gotowa kruszonka powinna mieć delikatne zlepione grudki i nie być zbyt sypka.
fajna drożdżówka
OdpowiedzUsuńja też robię coś szybkiego (bez pieczenia)
:)
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
Pozdrawiam
Pysznie wygląda ta drożdżówka. Fajny łatwy przepis. Zapraszam też na łatwe ciasta
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Pycha, uwielbiam kruszonkę - zapraszam na ciasto ze śliwkami i kruszonką
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
pozdrawiam
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2016/07/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html
Pyszne domowe ciasta
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciastamamy.pl
ale pychotka :)
OdpowiedzUsuńpolecam moją drożdżówkę z jabłkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/strucla-drozdzowa-z-jabkami.html
pozdrawiam!
jedno z ulubionych drożdżowych :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy na nasze drożdżowe ze śliwkami
http://ronddel.blogspot.com/2016/08/drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Witam,
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tylko informacji o wymiarach blaszki :)
Ciasto wygląda bardzo kusząco, niebawem je zrobię :D
Pozdrawiam, Kasia.
lekkostrawne domowe produkty, dla każdego łatwe przepisy http://robimy-domowe-sery.blog.pl
OdpowiedzUsuńNa blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj próbowaliśmy kiedyś taką drożdżówkę. Naprawdę pyszna i rzeczywiście ciężko uwierzyć, że nie trzeba jej wyrabiać. http://pensjonatpodwierzbami.pl/
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi takie ciasto drożdżowe bez ugniatania. Zostawia składniki w misce na noc, rano coś tam zamiesza i piecze ciasto. Uwielbiam je. Ja zapraszam do siebie na moje ulubione ślimaczki z cynamonem. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/04/19/cynamonowe-slimaczki-drozdzowe-do-kawy/
OdpowiedzUsuń