"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 10 sierpnia 2016

Ogórki z musztardą / na zimę

Pyszne ogórki, świetnie nadają się jako dodatek do obiadu i przystawka do mięs. Z takiej porcji zalewy wychodzi ok 8 słoiczków o poj. 330 ml gotowych ogórków.


Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • do każdego słoiczka włożyć: czosnek, liść laurowy, koper, ziele angielskie


Zalewa:

  • 3 szklanki wody

  • 3/4 szklanki octu

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżeczki soli

  • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej


 

Ogórki obrać, pokroić na 4 słupki wzdłuż, skroić gniazda nasienne. Pokrojone ogórki  ułożyć ciasno w słoiczkach z przyprawami. Składniki zalewy zagotować. Musztardę dodać na samym końcu. Dokładnie ją rozmieszać najpierw w małej ilości zalewy a potem dolać do całości. Gorącą zalewą zalać ułożone słupki z przyprawami w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania. Wyjąć ostudzić i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz