"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 10 sierpnia 2016

Pikantne ogórki z pieprzem cayenne / sałatka

 

Fantastyczna sałatka z ogórków. Słodko-kwaśna z pikantną nutą chili. Idealna do obiadu, do sałatek, na kanapki. Polecam :)

 


Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych

  • 4 płaskie łyżki soli

  • 1 i pół szklanki octu

  • 600 g cukru

  • pół szklanki oleju

  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu cayenne

  • duża główka czosnku


 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki (bez obierania), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin aby puściły sok. Po 6 godzinach sok zlać ale nie wyciskać. W garnku zagotować ocet z cukrem i olejem. Gorącą zalewą zalać odcedzone ogórki, dodać pieprz i obrane ząbki czosnku, całość wymieszać. Ponownie odstawić ale tym razem na 12 godzin. Po tym czasie włożyć sałatkę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić  i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Odstawić w chłodne miejsce i gotowe. My je zajadaliśmy już nawet zanim trafiły do słoików ;) Super. 


Kolejną porcję wzbogaciłam w plasterki marchewki. Rewelacja :)

3 komentarze:

  1. Robię rozmaite sałatki z ogórków i cukinii, ale takiej jeszcze nie próbowałam : ) Lubię ostre przyprawy, często wykorzystuję curry do przetworów i moi domownicy już przyzwyczaili się do wyrazistych smaków. Myślę, że nie będą mieli nic przeciwko, jeśli dołożę kolejny zapas pikantnych ogórków : ) Na przystawkę czy do mięs z grilla będą jak znalazł, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł zapraszam również do mnie http://smakowity891.blog.pl/ ciekawe i kolorowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Korzystam z tego przepisu co roku :) druga wersja powstaje z przyprawą Cajun - są równie pyszne :) Słoiki znikają bardzo szyko :)

    OdpowiedzUsuń