"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 20 września 2016

Ciasto na pierogi

Dobre ciasto na pierogi to już połowa sukcesu. Reszta zależy od tego co do nich włożymy. Ja dzisiaj podam wam przepis na ciasto, które jest idealnie elastyczne i doskonale sklejają się brzegi pierogów. Do tego przedstawię prosty sposób na formowanie pierogów bez wykrawania szklanką. Poczytajcie sami.

 


Składniki:

  • 750 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

  • ok 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 1,5  łyżeczki soli

  • 1-2 łyżki oleju


 

Mąkę mieszamy z olejem i solą- wody dodajemy stopniowo tak aby ciasto było elastyczne ale zarazem nie za twarde ani nie za miękkie. Zagniatamy aż łatwo będzie odklejać się od ręki i nabierze jednolitej masy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek, kroimy plasterki, a każdy z nich delikatnie rozwałkowujemy. Nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi nadając kształt pierożka. W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem kilku 2-3 łyżek oleju, który zapobiegnie sklejaniu ugotowanych pierogów. Ulepione pierogi wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.

Jeśli zrobimy pierogów większą ilość, powinniśmy je dokładnie odcedzić z wody i rozłożyć pojedynczą warstwę na płaskim dużym półmisku. Odczekać chwilę aż ochłoną i odwrócić na drugą stronę. Trzeba uważać aby ich nie zostawiać tak rozłożonych zbyt długo aby nie wyschły. Przestudzone układamy w pojemniku (tu już można zastosować kilka warstw) zamykamy i wstawiamy do lodówki lub do zamrażarki. Takie pierogi idealnie smakują zarówno świeżo ugotowane jak i odsmażane. Smacznego :)

Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 pierogów.

Na tę ilość potrzeba ok 2 kg mięsa na farsz.

14 komentarzy:

  1. Oprócz przepisu na pierogi ważne jest też umiejętne ich ugotowanie, aby nie były ani za twarde ani rozgotowane.
    Przepis świetny do tego podana ilość pierożków. Super.
    Zapraszam też na pyszne obiady domowe
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Preferujemy pierożki z wody, a nie odsmażane. Ze względu na kalorie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    www.idealnafigura.com/gberes

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka leci na sam widok
    zapraszam na moje pierogi leniwe na słodko
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne pierogi!
    zapraszamy na pierogi ze śliwkami
    http://ronddel.blogspot.com/2016/09/pierogi-ze-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy byłam dzieckiem, robiłam perfekcyjne pierogi. Babcia mnie nauczyła, a teraz... Teraz zrobię wszystko, ale lepienie pierogów to już nie moja bajka. Dziwne... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super że podałaś ten przepis.
    Wydaje się, że pierogi to banalna rzecz.
    A tymczasem ciasto na pierogi to podstawa.
    Pamiętam swoje pierwsze pierogi.
    Ciasto tak schrzaniłam że musiałam brać krople na uspokojenie :)
    Straszne to było.
    Ale nie wiedziałam, że nie dodaje się jajek a za to dodaje się ciepła wodę.

    Pozdrawiam i na deser zapraszam na szybką (gotową w 10 minut) szarlotkę bez pieczenia :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pora obiadowa, zjadłabym pierozki, ja polecam domowe swojskie wyroby: chleb, masło, sery, wino, każdy zrobi samodzielnie, bez dużego nakładu czasu i pracy http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Tradycyjne przepisy
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne domowe ciasta
    http://www.ciastamamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierogi!

    Zapraszam po garść inspiracji kulinarnych :)

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby aby wlewać olej do gotującej wody ponieważ pierogi są wtedy obrzydliwe.Przypomina mi to pierogi z barów mlecznych z PRL-u.Były mazane olejem po ugotowaniu na stolnicy.Od wielu lat pierogi robię wg.przepisu Pani [o ile pamiętam] Marty Gessler który pojawił się kilkanaście lat temu w Wysokich obcasach.Obecnie robię ciasto "na oko"Do ciasta daję ok 3.jajka na ok.60-70 dkg mąki i ok 3 cm ukrojonego z kostki i roztopionego masła.Kiedy masło jest gorące dolewam do niego zimną wodę z kranu. Wtedy mieszanka roztopionego masła z wodą jest wystarczająco ciepła aby wlać ją do mąki z lekko zamieszanymi jajkami. Wychodzi bardzo,bardzo elastyczne ciasto ,wcale nie twarde a w dodatku nie trzeba mazać olejem ani dodawać oleju do wody. Pierogi się nie sklejają i nie rozpadają.Ja solę wodę.Ale solić można jak kto jest przyzwyczajony.Dodam tylko że ciasto świetnie wyrabia robot Kenwood.Ja wyrabiam robotem tak długo aż nie będzie się kleiło do metalowej misy.Wtedy można pierogi robić z cienkiego ciasta ponieważ jest bardzo plastyczne.
    Ciasto można wyrabiać również rękami /jest ciężej/ .Najważniejsze aby się nie zniechęcać .Mało komu wyjdzie idealne ciasto za pierwszym razem.Najczęściej metodą prób i błędów zdobywamy doświadczenia kulinarne.

    ;

    OdpowiedzUsuń
  13. domowe pierogi
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=pierogi

    OdpowiedzUsuń
  14. Dieta wysokowęglowodanowa może być OK - http://www.stachurska.eu/?p=9928 .

    OdpowiedzUsuń