"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 23 września 2016

Drożdżówka bez wyrabiania

W tym wpisie bardzo łatwy przepis na drożdżówkę z kruszonką. Ja dodałam jeszcze świeże śliwki bez pestek, pokrojone na ćwiartki. Ciasta nie trzeba wyrabiać, czego wiele osób się obawia. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać je łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Żadna filozofia - zapewniam :)


CIASTO

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej (ja używam Basi)

  • pół kostki drożdży

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • pół kostki margaryny Kasia

  • pół szklanki mleka

  • 2 jajka


Margarynę roztopić i dolać do niej zimne mleko. Nie gotować. Delikatnie ostudzić.

Jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem.

Do miski wsypać 1 szklankę mąki, rozkruszone drożdże, cukier, szczyptę soli, wlać roztrzepane jajka i margarynę z mlekiem. Na wierzch posypać resztę mąki. Wszystkie składniki wymieszać łyżką aż się ładnie połączą, rozcierając przy okazji grudki mąki. Miskę z wymieszanym ciastem odstawić przykrywając ją czystą ściereczką. Odczekać jakieś 90 minut. Ciasto musi wyrosnąć czyli podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie kruszonkę i ewentualnie owoce.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki ( o wymiarach 24x28 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przygotowaną kruszonką. Jeśli robimy tą drożdżówkę ze śliwkami to na ciasto posypujemy połowę kruszonki, kładziemy śliwki i na nie posypujemy resztę kruszonki. Blaszkę z ciastem wstawić do gorącego piekarnika ( 180*C) i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić kładąc ciasto na metalowej kratce. Przestudzone można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

KRUSZONKA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 6 łyżek cukru

  • łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)

  • 3/4 kostki masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do miski wsypać suche składniki, wymieszać je łyżką, dodać masło, posiekać je nożem razem z suchymi składnikami i dopiero wtedy zagnieść na kruchą kruszonkę. Gdyby była zbyt miałka dodać jeszcze łyżkę masła i ponownie zagnieść. Gotowa kruszonka powinna mieć delikatne zlepione grudki i nie być zbyt sypka.

12 komentarzy:

  1. fajna drożdżówka
    ja też robię coś szybkiego (bez pieczenia)
    :)

    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta drożdżówka. Fajny łatwy przepis. Zapraszam też na łatwe ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam kruszonkę - zapraszam na ciasto ze śliwkami i kruszonką

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2016/07/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne domowe ciasta
    http://www.ciastamamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychotka :)
    polecam moją drożdżówkę z jabłkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/strucla-drozdzowa-z-jabkami.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. jedno z ulubionych drożdżowych :)
    zapraszamy na nasze drożdżowe ze śliwkami
    http://ronddel.blogspot.com/2016/08/drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    Brakuje mi tylko informacji o wymiarach blaszki :)
    Ciasto wygląda bardzo kusząco, niebawem je zrobię :D
    Pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  9. lekkostrawne domowe produkty, dla każdego łatwe przepisy http://robimy-domowe-sery.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Na blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj próbowaliśmy kiedyś taką drożdżówkę. Naprawdę pyszna i rzeczywiście ciężko uwierzyć, że nie trzeba jej wyrabiać. http://pensjonatpodwierzbami.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja Mama robi takie ciasto drożdżowe bez ugniatania. Zostawia składniki w misce na noc, rano coś tam zamiesza i piecze ciasto. Uwielbiam je. Ja zapraszam do siebie na moje ulubione ślimaczki z cynamonem. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/04/19/cynamonowe-slimaczki-drozdzowe-do-kawy/

    OdpowiedzUsuń