"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau
wtorek, 18 lutego 2014
Szare kluski ziemniaczane
Bardzo dobry pomysł na obiad. Może trochę mozolne jest tarcie ziemniaków, ale są urządzenia, które mogą nas wyręczyć, np. zwykła maszynka do mielenia mięsa lub wszelkiego rodzaju roboty kuchenne z drobną tarką czy też szybkoobrotowe z nożykiem. Szare kluski są fantastycznym dodatkiem do dań z sosami, kapustą kiszoną, do zup, ale najlepsze dla mojej rodziny są okraszone, pokropione maggi i posypane twarogiem.
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki startych na drobnych oczkach ziemniaków (ok 8 szt)
1 jajko
sól lub vegeta
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju do gotowania
W wysokim garnku zagotować osoloną wodę z olejem. W misce wymieszać starte ziemniaki z solą lub vegetą, z jajkiem, stopniowo dosypać mąkę. Ciasto ma być gęściejsze niż na placki ziemniaczane. Na polany gorącą wodą płaski talerz nakładać porcje ciasta (ok. 2 łyżki) i łyżką maczaną we wrzątku zgarniać kluski z brzegu talerza na gotującą się wodę. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia, odcedzić. Podawać z sosami, kapustą, twarogiem lub jako dodatek do zup. Bardzo smaczne. Polecam :)
Zamiast mąki ziemniaczanej moja Mama dodawała ugotowane i przeciśnięte przez praskę, kruche ziemniaki. Niestety nie pamiętam proporcji ale były pyszne i nie gumowe.
u nas w domu jadało się okraszone i posypane twarogiem lub do czarniny
OdpowiedzUsuńNareszcie znalazłam ten przepis...moja Babcia robiła....niesamowicie smaczne! Okraszone skwareczkami....:) Polecam!
OdpowiedzUsuńZamiast mąki ziemniaczanej moja Mama dodawała ugotowane i przeciśnięte przez praskę, kruche ziemniaki. Niestety nie pamiętam proporcji ale były pyszne i nie gumowe.
OdpowiedzUsuń