Niewiarygodnie szybkie ciasto do kawy. Spróbujcie sami :)
Porcja ciasta rozlana na 2 filiżanki, aż kipi ;)
Składniki na 2-3 filiżanki :
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki stopionego masła lub oleju
- 1 jajko
W miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki, następnie dodać mleko, masło/olej, jajko i całość wymieszać. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Rozlać do filiżanek i każdą osobno wstawiać do mikrofali na 2 minuty.
Jest to podstawowy przepis, który można wzbogacać swoimi pomysłami.
Tu porcja rozlana na 3 filiżanki ;)
Ja robiłam je również w wersji:
1. waniliowe : używając cukru z prawdziwą wanilią przygotowanego wcześniej, a zamiast kakao dodałam mąkę ziemniaczaną.
2. migdałowe: dodałam płatki migdałów.
3. waniliowo - kakaowe : wierzch jasnego waniliowego ciasta posypałam szczyptą kakao i delikatnie zamieszałam wykałaczką uzyskując okrągły wzorek kakaowego wiru.
Ciasto w mig. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz