"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 17 lutego 2014

Kopytka - idealne na obiad lub kolację

Kopytka to jedno z ulubionych dodatków do dań mięsnych, fantastyczne są również jako danie samodzielne. Czy są gotowane czy odsmażane - lubimy je pod każdą postacią.




Składniki na 4 porcje:


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200-250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania na stolnicy
  Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dosypać mąkę - najlepiej żeby w misce 3/4 miejsca zajmowały ziemniaki, a 1/4 mąka (jak na zdjęciu), dodać jajko. 

W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Ziemniaki z mąką i jajkiem dokładnie szybko wymieszać (im krócej mieszamy tym lepiej), zaraz po wymieszaniu formować kopytka w następujący sposób: czubatą łyżkę ciasta wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek śr. 2 cm, kroić kopytka pod skosem co 1,5 cm. Od razu wrzucać na gotującą się wodę i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i podawać na ulubiony sposób np. z sosem lub okraszone skwarkami i cebulką, można też ze stopionym masełkiem i cukrem, ze śmietaną. Jak kto lubi. Jeśli zostanie nadmiar, polecam rumiane odsmażane na małej ilości tłuszczu. Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz