"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Kulki ryżowe z papryką, cebulką i natką pietruszki

Fajne jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki.

Składniki na ok 10 kulek:




  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli lub vegety

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju

  • pieprz mielony do smaku


Panierka :

  • mąka pszenna

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • dodatkowo ok. 0,5 l oleju do smażenia


Rozpoczynamy od ugotowania ryżu w 2 szklankach wody osolonej lub doprawionej do smaku vegetą. Ugotowany ryż ostudzić. Cebulę i paprykę zeszklić 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, doprawić solą. Do ostudzonego ryżu dodać jajko, mąkę i zeszkloną cebulkę z papryką, posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem do smaku. Mokrymi rękoma formować kulki i panierować je najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, solą i pieprzem, a na końcu panierować w bułce tartej i wkładać na gorący głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. pyszne :) polecam ciasto francuskie z pieczarkamihttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/ciasto-francuskie-z-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, pierwszy raz widzę/czytam o takich kulkach, ale myślę, że są pyszne i w najbliższym czasie postaram się takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń