"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 27 lutego 2014

Kurczak w potrawce

Pomysł na szybki smaczny obiad lub kolację. 



Składniki na 4 porcje :


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml śmietanki
  • 2 szczypty kurkumy
  • kucharek lub sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w kostkę. Obsmażyć kilka minut na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie zeszklić. Obsmażone, lekko przyrumienione mięso z cebulą przełożyć do garnka, podlać 100 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju, aż wyparuje z nich sok. Podsmażone odparowane pieczarki dodać do garnka z mięsem. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i całość dusić jeszcze 5-10 minut. Gdy papryka zmięknie dolać śmietankę i starty ser. Doprawić do smaku, podgrzewać żeby ser się rozpuścił i podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko.

Ryż na sypko : 1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli. Gotować na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz