"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 10 lutego 2014

Schabowe zrazy z niespodzianką

Dzisiaj schab w innej odsłonie. Zawijany jak tradycyjne zrazy za to w środku znajdziemy inną kompozycję ;)

 


 

 

Składniki :


  • ok. 600-800 g  schabu bez kości

  • musztarda francuska

  • 150 g wędzonego sera żółtego

  • 8 plastrów wędzonego boczku parzonego

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • kostka mięsna Winiary

  • sól

  • pieprz mielony

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia


 

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki.

Schab umyć osuszyć, białą wierzchnią błonę lekko nakroić wzdłuż co 1 cm (jak na zdjęciu) aby łatwiej było nam rozbijać kotlety na cienkie zrazy.



 

Mięso pokroić na 8 kotletów, na deskę do rozbijania położyć kawałek folii spożywczej lub zwykły woreczek np. śniadaniowy żeby kotlety nie przyklejały się do deski i nie rwały podczas ich zdejmowania. Drugim kawałkiem folii przykryć kotleta z wierzchu i w ten sposób rozbijać każdego po kolei.  Rozbijanie zaczynamy od krawędzi wokół kotleta, a na końcu rozbijamy jego środek. Mięso ma być rozbite na bardzo cienko (1-2 mm)żeby łatwo dało się zwijać. Wszystkie kotlety posolić i popieprzyć, każdego posmarować 1 łyżeczką musztardy, na to posypać warstwę startego sera, wzdłuż położyć plasterek boczku, na brzegu od którego będziemy zaczynali zwijanie położyć ćwiartkę ogórka i zwijać ciasno jak zrazy wołowe. Po zwinięciu brzeg można spiąć wykałaczką żeby nie rozwijały się podczas smażenia.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący wkładać zwinięte zrazy i smażyć z każdej strony aż się zarumienią, usmażone przełożyć do płaskiego garnka.

Pozostały po smażeniu tłuszcz na patelni chwilę przestudzić i zalać gorącą wodą ok. 600 ml, zebrać nadmiar oleju z wierzchu, a do pozostałej wody dodać kostkę mięsną Winiary, zagotować, a kiedy kostka się rozpuści przecedzić. Powstałym wywarem zalać zrazy w garnku. Całość dusić jeszcze ok. 10-15 minut żeby mięso było miękkie ale nie rozwalające się (wbity patyczek od szaszłyka powinien lekko wchodzić w zrazy). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody i dolać do duszonych zrazów, przegotować jeszcze 2-3 minuty. W ten sposób otrzymamy lekko zagęszczony, klarowny sos.

Zrazy gotowe. Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. będę musiała koniecznie takie zrobić w najbliższym czasie! super pomysł
    zobacz też mój schab z niespodzianką w środku :P
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/schab-faszerowany-suszonymi-sliwkami.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Wyglądają świetnie - przepis zapisany :) Polecam też zwijane kotlety z piersi kurczaka z papryką i pieczarkami. http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/71/kotlety-z-pieczarkami-i-papryka

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda ten Twój schab z nadziewką, lubię takie:-)
    Zapraszam Cię w wolnej chwili do spróbowania roladek z piersi kurczaka otulone boczkiem i tez nadziewane:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/roladki.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sięprezentują, ja polecam Ci schab w ziołach z bruksleką, pozdrawiam :)
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/dania-gowne.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania obiadowe - niby proste, a jednak nieoczywiste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne i były pyszne :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam podobne i były pyszne :) Także chetnie sama zrobię :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie - koniecznie będę musiała wypróbować. Ja zapraszam na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami i żółtym serem: http://kuchniaidom.pl/faszerowana-piers-z-kurczaka/

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis:) spróbuj też mojego schabu ze śliwką
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/12/schab-ze-sliwka.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się ładnie - kolorowo:) A ja polecam pieczony schab z sosem pieczarkowym http://kopalniasmaku.pl/przepisy/60-100049-pieczony_schab_z_sosem_pieczarkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja polecam pyszne krokiety z parówkami:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/11/krokiety-z-parowkami-i-innymi-dodatkami.html

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny kotlet schabowy z serem i szynką
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/01/kotlet-schabowy-z-serem-i-szynka.html

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przepysznie, uwielbiam takie roladki, ja robię takie roladki: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/07/roladki-z-poledwicy-wieprzowej.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajny pomysł, chętnie go przechwycę dla mojej rodzinki :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszny schabowy.. z brzoskwinią
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/kotlet-schabowy-z-brzoskwinia.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo proszę, zapewniam że będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. fajna propozycja na niedzielny obiad
    polecam swój schab z kaszą gryczaną
    http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/schab-w-kasza-gryczana.html

    OdpowiedzUsuń