"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ciepłe lody - z myślą nie tylko o dzieciach

Często mamy ochotę na lody, ale nie zawsze możemy pozwolić sobie, a zwłaszcza naszym milusińskim na zjedzenie tych zimnych smakołyków. Na takie okoliczności też jest rada - ciepłe lody, które doskonale znamy z naszego dzieciństwa, świetnie sprawdzą się w tej roli.


 

 

Składniki na ok. 6 szt:


  • 2 białka (ze sparzonych jajek)

  • szczypta soli

  • 8 dużych łyżek wody

  • 5 czubatych łyżek cukru

  • 4 łyżeczki soku z cytryny


 

W małym garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować ok 10 minut, aż zrobi się gęsty syrop. Białka z solą ubić na sztywną pianę, do ubitej piany powoli dolewać gorący syrop bardzo cienkim strumieniem, cały czas miksując. Masa na ciepłe lody właściwie gotowa, możną ją lekko schłodzić w lodówce przed nałożeniem do wafelków.

Słodkie, ale smaczne ;)


 

4 komentarze:

  1. Całkiem ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to znaczy ze sparzonych jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka przed użyciem do celów nie przetwarzanych termicznie, zawsze dokładnie myjemy, a następnie polewamy wrzącą wodą przez min. 10 sekund. Parzenie ma na celu zmniejszenie ewentualnego ryzyka salmonelli.

    OdpowiedzUsuń