Składniki na ok. 6 szt:
- 2 białka (ze sparzonych jajek)
- szczypta soli
- 8 dużych łyżek wody
- 5 czubatych łyżek cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
W małym garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować ok 10 minut, aż zrobi się gęsty syrop. Białka z solą ubić na sztywną pianę, do ubitej piany powoli dolewać gorący syrop bardzo cienkim strumieniem, cały czas miksując. Masa na ciepłe lody właściwie gotowa, możną ją lekko schłodzić w lodówce przed nałożeniem do wafelków.
Słodkie, ale smaczne ;)
Całkiem ciekawe :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńco to znaczy ze sparzonych jajek?
OdpowiedzUsuńJajka przed użyciem do celów nie przetwarzanych termicznie, zawsze dokładnie myjemy, a następnie polewamy wrzącą wodą przez min. 10 sekund. Parzenie ma na celu zmniejszenie ewentualnego ryzyka salmonelli.
OdpowiedzUsuń