"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to raczej sezonowe danie, ale z powodzeniem możemy użyć też truskawek mrożonych, należy je wówczas oprószyć delikatnie mąką przed zalepieniem w ciasto.




Składniki na ok. 35-40 szt:


  • 400 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • ok. 35-40 szt truskawek - umytych, osuszonych, bez szypułek (lub zamrożonych)
 Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, dolewam olej i stopniowo wodę.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie dobrze wyrobić/ zagnieść ręcznie podsypując co jakiś czas mąką. Ciasto dobrze wyrobione nie powinno kleić się do rąk. Odstawić przykryte żeby odpoczęło na 15 minut. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać z niego szklanką krążki. Na każdy krążek położyć truskawkę, brzegi dobrze zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać posypane cukrem, polane śmietaną lub jogurtem albo stopionym masłem. Bardzo smaczne. Polecam :)

1 komentarz: