"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 12 lutego 2014

Faworki karnawałowe - idealnie chrupiące chruściki

Karnawałowe rarytaski nic dodać, nic ująć. Idealnie chrupiące faworki inni mówią chrust. Ale zawsze chodzi o te delikatne, kruche ciasteczka :)


 

Składniki :


  • 2  szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania

  • 1/4 kostki Kasi

  • 1,5 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • ok. 1 litr oleju do smażenia


 

Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać ją z mąką nożem w celu rozdrobnienia, dodać śmietanę, cukier puder, sól, jajka i żółtka. Wszystko wymieszać, a następnie zagniatać wtłaczając do środka dużo powietrza. Gdy ciasto klei się do rąk - podsypywać mąką. Uformować jednolitą bryłkę ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Placek musi być bardzo cienki, im cieńszy tym lepszy. Pokroić go na paski szerokości 4-5 cm, a następnie każdy pasek na romby, nacinając na środku mały 1 cm otworek do przewijania faworków. Przewijamy przeciągając przez nacięcie jeden koniec.



 

Smażyć świeże nie wysuszone faworki na głębokim nagrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posypywać cukrem pudrem.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. super przepis! wyprobuje na tlusty czwartek :) dzieki i zapraszam do mnie!
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń