Składniki :
- 2 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania
- 1/4 kostki Kasi
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- ok. 1 litr oleju do smażenia
Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać ją z mąką nożem w celu rozdrobnienia, dodać śmietanę, cukier puder, sól, jajka i żółtka. Wszystko wymieszać, a następnie zagniatać wtłaczając do środka dużo powietrza. Gdy ciasto klei się do rąk - podsypywać mąką. Uformować jednolitą bryłkę ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki.
Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Placek musi być bardzo cienki, im cieńszy tym lepszy. Pokroić go na paski szerokości 4-5 cm, a następnie każdy pasek na romby, nacinając na środku mały 1 cm otworek do przewijania faworków. Przewijamy przeciągając przez nacięcie jeden koniec.
Smażyć świeże nie wysuszone faworki na głębokim nagrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posypywać cukrem pudrem.
Smacznego :)
super przepis! wyprobuje na tlusty czwartek :) dzieki i zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńwww.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk