"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 28 lutego 2014

Frykase z ryżem lub ziemniakami

Pyszne danie obiadowe, które często gości na naszym stole. Podałam przepis na opcję z piersi kurczaka, ale tak naprawdę mogą to być też udka, jak kto woli. 

frykase


Składniki : 

  • podwójna pierś z kurczaka

  • włoszczyzna do rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por

  • przyprawy do rosołu: sól, pieprz

  • 1/3 kostki masła

  • 3 czubate łyżki mąki

  • ok. 1 litr rosołu

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany

  • 4-5 łyżek soku z cytryny

  • 1-2 łyżeczki cukru

  • 2 garście rodzynek

  • jako dodatek: 1 szklanka ryżu lub ziemniaki puree


 

Zaczynamy od ugotowania rosołu na piersiach z włoszczyzną i przyprawami. 

Jeśli wybieramy opcję z ryżem: ryż gotujemy na sypko czyli 1 szklankę ryżu w 2 szklankach wody z dodatkiem soli (ok 1/2 łyżeczki).

W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy ok minutę, dwie. Dolewamy ok. 1 litr rosołu, mieszamy i gotujemy 5-6 minut. Rosół dolewamy stopniowo żeby sos nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Garnek z przegotowanym sosem zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy z żółtkami, dolewamy do sosu (nie gotujemy). Doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki i pokrojone mięso z rosołu. Podajemy z ciepłymi ziemniakami lub ryżem i np. z surówką z marchewki i jabłka. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz