Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka
- włoszczyzna do rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
- przyprawy do rosołu: sól, pieprz
- 1/3 kostki masła
- 3 czubate łyżki mąki
- ok. 1 litr rosołu
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 garście rodzynek
- jako dodatek: 1 szklanka ryżu lub ziemniaki puree
Zaczynamy od ugotowania rosołu na piersiach z włoszczyzną i przyprawami.
Jeśli wybieramy opcję z ryżem: ryż gotujemy na sypko czyli 1 szklankę ryżu w 2 szklankach wody z dodatkiem soli (ok 1/2 łyżeczki).
W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy ok minutę, dwie. Dolewamy ok. 1 litr rosołu, mieszamy i gotujemy 5-6 minut. Rosół dolewamy stopniowo żeby sos nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Garnek z przegotowanym sosem zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy z żółtkami, dolewamy do sosu (nie gotujemy). Doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki i pokrojone mięso z rosołu. Podajemy z ciepłymi ziemniakami lub ryżem i np. z surówką z marchewki i jabłka. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz