Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki czubate mąki pszennej
- sól do smaku
- ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
- mąka do panierowania
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie 1 cm paski, posolić, obsypać papryką i na chwilkę odstawić. W tym czasie przygotować panierkę,;
W pierwszym naczyniu : Jajko, śmietanę, 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, posolić i dodać 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można więcej jak chcemy pikantniejsze), jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać mleko, rzadsze ciasto spływając tworzy charakterystyczne łuski na usmażonych stripsach.
W drugim naczyniu: Mąka, sól
W rondelku rozgrzać tłuszcz, na gorący wkładać stripsy maczane:
najpierw w cieście, a następnie w mące i smażyć kilka minut na złoty kolor, wyjmujemy na papierowy ręcznik i dopiero podajemy :)
Gotowe, delikatnie chrupiące!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz