"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 13 lutego 2014

Stripsy z piersi kurczaka - 2

To druga odsłona stripsów. Tym razem mniej ziołowa, a bardziej pikantna - oczywiście kwestia doprawienia.


 

Składniki na 4 porcje:


  • 500 g piersi z kurczaka

  • 1 jajko

  • 4 łyżki gęstej śmietany

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki czubate mąki pszennej

  • sól do smaku

  • ostra papryka w proszku

  • olej do smażenia

  • mąka do panierowania


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie 1 cm paski, posolić, obsypać papryką i na chwilkę odstawić. W tym czasie przygotować panierkę,;

W pierwszym naczyniu : Jajko, śmietanę, 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, posolić i dodać 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można więcej jak chcemy pikantniejsze), jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać mleko, rzadsze ciasto spływając tworzy charakterystyczne łuski na usmażonych stripsach.

W drugim naczyniu: Mąka, sól

W rondelku rozgrzać tłuszcz, na gorący wkładać stripsy maczane:

najpierw w cieście, a następnie w mące i smażyć kilka minut na złoty kolor, wyjmujemy na papierowy ręcznik i dopiero podajemy :)

Gotowe, delikatnie chrupiące!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz