"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Kulki ryżowe z serem

Fajne jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki.



Składniki na ok 10 kulek:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli lub vegety
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g żółtego sera startego na grubych oczkach
  • pieprz mielony do smaku
Panierka :
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • dodatkowo ok. 0,5 l oleju do smażenia
Rozpoczynamy od ugotowania ryżu w 2 szklankach wody osolonej lub doprawionej do smaku vegetą. Ugotowany ryż ostudzić, do ostudzonego dodać jajko, mąkę i starty ser, doprawić pieprzem do smaku. Mokrymi rękoma formować kulki i panierować je najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, solą i pieprzem, a na końcu panierować w bułce tartej i wkładać na gorący głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz