Składniki na blachę 29 x 39 cm:
- 700 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 450 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, ciasto jest luźne i klejące więc można użyć miksera z końcówką w kształcie haków. Po wymieszaniu najlepiej przełożyć ciasto do drugiej miski wysmarowanej 1 łyżeczką oliwy. Ciasto obtoczyć w tej oliwie, przykryć czystą ściereczką i odstawić na min. 60 minut do wyrośnięcia, jak będzie stało dłużej nie zaszkodzi, a wyjdzie mu na dobre. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto, wyrównać, w razie konieczności maczać palce w oliwie aby zapobiec przyklejaniu. Ciasto ponownie przykryć i odstawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220*C. Ciasto obłożyć lub obsypać ulubionymi dodatkami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut, do zarumienienia.
Idealnymi dodatkami do Focaccia są : sery w tym mozzarella, oliwki, suszone pomidory i zioła.
uwielbiam focaccię, tylko, że ostatnio zjadłam sama całą blachę...
OdpowiedzUsuńPodziwiam, chociaż jak mi coś smakuje to też mam problem z odejściem. A focaccia jest super :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń