"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 12 lutego 2014

Drobiowe flaczki w rosole

Nazwa tej smacznej zupy często źle się kojarzy przez co niektórzy mają do niej uprzedzenia - całkiem niesłusznie.

Jak dla mnie - nazwa to nazwa, ale najważniejszy jest jednak smak.


 

 

Składniki:


  • 2 uda z kurczaka

  • 800 g żołądków drobiowych

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • mały por

  • listek laurowy

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • sól lub vegeta do smaku

  • pieprz czarny mielony do smaku

  • pieprz ziołowy do smaku

  • papryka ostra w proszku do smaku

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • posiekana natka lubczyku


 

Żołądki i uda umyć, zalać wodą , dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości. W pierwszej kolejności miękkie będą warzywa i mięso z udek więc je wyjmujemy, a żołądki gotujemy dalej.


W tym czasie ugotowane mięso z udek obrać, pokroić w drobne kawałki, ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę, tak samo postąpić z selerem i pietruszką. Żołądki wyjąć kiedy będą miękkie i pokroić je w cienkie paseczki. Rosół przecedzić. Wszystko pokrojone: mięso, żołądki i warzywa włożyć ponownie do rosołu i zagotować.  Doprawić do smaku przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy masło, do rozpuszczonego wsypujemy mąkę, mieszamy aż przesmaży się nasza zasmażka na lekko złocisty kolor. Gorącą zasmażkę zalewamy połową szklanki zimnej wody, energicznie mieszamy, rozmieszaną dolewamy do flaczków, całość wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec posypać posiekaną natką lubczyku. Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz