Składniki :
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 3-4 łyżki letniej wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 0,5 litra gorącej wody
- 1 "Kostka mięsna" Winiary (opcjonalnie można ale nie trzeba)
- 300 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w półplasterki
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- mąka do panierowania kotletów
Pieczarki przesmażyć na 2 łyżkach oleju, aż wyparuje ich sok, następnie oprószyć je 2 łyżkami mąki, wymieszać, podsmażyć 1 minutę, zalać niewielką ilością sosu z garnka z kotletami, energicznie wymieszać i wlać do kotletów. Doprawić pieprzem. Przegotować całość jeszcze 3-5 minut. Gotowe kotlety można podawać z ziemniakami, kaszami, makaronami, kluskami : francuskimi, szarymi ziemniaczanymi, z kopytkami, ... . Całość idealnie uzupełnią surówki, sałatki i wszelkiego rodzaju jarzynki.
Bardzo smaczna opcja obiadowa, polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz