"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 16 lutego 2014

Rucola Morti de Volaille

Jest to forma znanego de Volaille (nazywanego dewolajem), jedynie wypełnienie jest zdecydowanie odbiegające od oryginału. 




Składniki na 4 porcje:


  • 4 połówki piersi z kurczaka (jeśli są duże grube to wystarczą 2 przekrojone na pół na płasko)
  • 2 garście rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • panierka : 
  1. mąka, 
  2. 3 jajka rozmącone z 3 łyżkami mleka i solą, 
  3. bułka tarta

Mięso umyć, osuszyć i przyprawić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Rukolę opłukać i osuszyć (chyba, że mamy gotową już mytą). Filety rozbić na cienkie duże kotlety zaczynając od rozbijania brzegów, środek na końcu (najlepiej rozbijać mięso wkładając je do dużego woreczka foliowego). 


Na rozbite mięso ułożyć warstwę rukoli, na jednym z brzegów ułożyć paski papryki, nieco dalej kolejny rządek z pasków papryki. Zwijać w roladkę zaczynając od brzegu z papryką. Zwijać dosyć ciasno. Zbyt długie roladki można przekroić na 2 części, uzyskując 2 de volaille. Panierować najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku z mlekiem, później w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i w bułce. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor.  
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz