Inspiracją do upieczenia bułeczek był przepis z bloga daylicoocing.pl ;)
Składniki:
- 50-60 dag mąki tortowej
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka ciepłego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, resztę do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką, na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze raz je nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C , wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub stopionym masłem, można również obsypać np. słonecznikiem, makiem, sezamem, otrębami co tylko przyjdzie nam do głowy, co mamy pod ręką i co lubimy. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch kiedy postukamy w ich dno.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-255-150x150.jpg)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-257-150x150.jpg)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-261-150x150.jpg)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-262-150x150.jpg)
Naprawdę pyszne, polecam :)
ale piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńanonimowe komentarze wyłączyłam chwilowo ze względu na boty spamujące :) zapraszam :)
Wyszły takie piękne dzięki Twojemu przepisowi. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo o wiele smaczniejsze a jaka radość z pieczenia :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyszły Ci piękne
Masz rację, jeszcze mam w planach Twój chlebek :) , a bułeczki dojadaliśmy jeszcze dzisiaj na śniadanie i były super pulchniutkie!!!
OdpowiedzUsuńIle to jest 1/3 kostki drożdży? Małej kostki cozy dużej? Ja mam 450 g...
OdpowiedzUsuńOczywiście chodzi o małą 100 g kostkę świeżych drożdży.
OdpowiedzUsuńW tym przypadku 1/3 kostki to analogicznie ok 33 g.
Dziękuje, jak popatrzyłam na ta kostkę drożdży to tak sobie pomyślałam, że chodzi o mała...Bardzo szybka odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyszły przepyszne. Do ciasta dodałam sezam, dzięki temu były lekko słodkie. Smak nieporównywalny z bułkami że sklepu. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTe bułki wyglądają cudownie! Jadłam wczoraj burger wołowy road american restaurant i własnie szukam przepisu żeby zrobić sama tak dobre burgery w domu! Myślę, że te bułki nadadzą się idealnie! Do tego wołowy burgrer, sałata, pomidor, oczywiście nie może zabraknąć bekonu! Już czuję ten smak! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły!
OdpowiedzUsuń