"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 8 lutego 2014

Domowe bułeczki - bardzo łatwy przepis

Marzą Wam się świeże pachnące bułeczki na śniadanie i to bez wychodzenia z domu do najbliższego sklepu? Takie bułeczki może zrobić każdy, naprawdę każdy. Kilka podstawowych składników, mało pracy i w nieco ponad godzinkę bułeczki gotowe. Zapraszam jeszcze ciepłe.


 

Inspiracją do upieczenia bułeczek był przepis z bloga daylicoocing.pl ;)

 

Składniki:


  • 50-60 dag mąki tortowej

  • 1/3 kostki drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka mleka ciepłego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 kostki masła

  • 1 jajko


 

Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, resztę do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką, na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze raz je nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C , wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub stopionym masłem, można również obsypać np. słonecznikiem, makiem, sezamem, otrębami co tylko przyjdzie nam do głowy, co mamy pod ręką i co lubimy. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch kiedy postukamy w ich dno.

 

 

Naprawdę pyszne, polecam :)

11 komentarzy:

  1. ale piękne Ci wyszły :)

    anonimowe komentarze wyłączyłam chwilowo ze względu na boty spamujące :) zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły takie piękne dzięki Twojemu przepisowi. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe pieczywo o wiele smaczniejsze a jaka radość z pieczenia :)
    Bułeczki wyszły Ci piękne

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, jeszcze mam w planach Twój chlebek :) , a bułeczki dojadaliśmy jeszcze dzisiaj na śniadanie i były super pulchniutkie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile to jest 1/3 kostki drożdży? Małej kostki cozy dużej? Ja mam 450 g...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście chodzi o małą 100 g kostkę świeżych drożdży.
    W tym przypadku 1/3 kostki to analogicznie ok 33 g.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje, jak popatrzyłam na ta kostkę drożdży to tak sobie pomyślałam, że chodzi o mała...Bardzo szybka odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki wyszły przepyszne. Do ciasta dodałam sezam, dzięki temu były lekko słodkie. Smak nieporównywalny z bułkami że sklepu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Qchenne kaprysy19 marca 2017 14:10

    Cieszę się i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te bułki wyglądają cudownie! Jadłam wczoraj burger wołowy road american restaurant i własnie szukam przepisu żeby zrobić sama tak dobre burgery w domu! Myślę, że te bułki nadadzą się idealnie! Do tego wołowy burgrer, sałata, pomidor, oczywiście nie może zabraknąć bekonu! Już czuję ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń