Potrzebujemy
- 400 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę i obsmażonych na 2 łyżkach oleju
oraz "Pieczarkowo-paprykowy duet"
Składniki :
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 duże lub 3 małe papryki (mogą być różne kolory) pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki oleju do posmażenia warzyw
- wegeta, sól, papryka ostra, granulowany czosnek – do smaku
- 5-6 łyżek gorącej wody
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pieczarki, aż odparuje z nich sok
- Na drugiej patelni również na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć paprykę z cebulą, aż będą szkliste (nie brązowe)
- W rondelku rozpuścić masło i przełożyć do niego podsmażone warzywa
- Warzywa z masłem podlać 5-6 łyżkami gorącej wody i wszystko dusić jeszcze jakieś 10-15 minut doprawiając w tym czasie do smaku podanymi wyżej przyprawami lub wg własnego uznania. W czasie duszenia cebula z masłem zagęszczą nasz sos.Do duszenia dodać podsmażone mięso z piersi kurczaka żeby przeszło smakiem sosu.
Przepis na kluski francuskie - TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz