Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu (świderki, rurki, muszelki, kolanka)
- 300 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 300 g twarogu
- maggi w płynie
Twaróg wyjmujemy z lodówki żeby ochłonął do temp. pokojowej. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Podsmażony boczek na chwilę odstawiamy żeby spadła jego temperatura zanim dołożymy cebulkę. W zależności od tego ile tłuszczu nam się wytopi z boczku i okaże się, że jest go zbyt mało do okraszenia makaronu to w takiej sytuacji możemy go uzupełnić łyżką lub dwoma smalcu. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do boczku, razem chwilkę jeszcze smażymy żeby cebulka zeszkliła się. Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce. Odcedzamy makaron, taki gorący nakładamy na talerze, okraszamy ciepłym przesmażonym boczkiem z cebulą, posypujemy twarogiem i wszystko skrapiamy maggi. Dodatek maggi nadaje tej potrawie właściwy moim zdaniem smak. Jeśli ktoś lubi można przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Szybko i smacznie. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz