Składniki:
- 6 skrzydełek kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 białka lub całe jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej (można więcej jeśli ktoś lubi pikantnie)
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Skrzydełka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotować panierkę: płatki zmielić - tyle żeby po zmieleniu otrzymać 3/4 szklanki, do zmielonych płatków dodać mąkę, sól do smaku, mieloną paprykę. W oddzielnej miseczce wymieszać białka lub jajka ze śmietaną, posolić do smaku, można również dodać trochę papryki ostrej.
Na patelni rozgrzać większą ilość oleju, na gorący wkładać skrzydełka panierowane
1. w mieszance mąki i płatków następnie
2. w jajku ze śmietaną i znowu
3. w mieszance mąki i płatków.
Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Usmażone przełożyć na blachę i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C (czas dopiekania w piekarniku zależy od wielkości skrzydełek - moje były mega ;) dlatego siedziały tam 20 minut)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-227-150x150.jpg)
Chrupiąca panierka, soczyste mięso, po prostu pyszne. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz