"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 27 lutego 2014

Śledzie w kolorowej mozaice

Smaczna wersja śledzi w chrupiącej, kolorowej mozaice. Polecam, na każdą okazję i bez okazji bo śledzie w tej opcji są po prostu rewelacyjne - świetnie smakują i pięknie wyglądają.

Śledź w mozaice


Składniki na 1 litrowy słoik : 







  • 4 podwójne filety śledzi marynowanych 

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • sól i pieprz do smaku

  • olej


Śledzie obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Pozostałe składniki(warzywa) pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać. Przygotować duży min. 1 litrowy słoik. Wkładać do niego warstwami : mieszankę warzyw, śledzie, mieszankę warzyw, śledzie, ...., ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalać olejem, ile wejdzie do zakrycia warstw. Zakręcić słoik i odstawić na całą noc do lodówki żeby całość przeszła swoimi smakami i aromatami. Smacznego :)

 

Jeśli używamy matjasów, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie do pożądanego zasolenia, a następnie zalać wodą z octem w proporcjach 2:1 na 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz