Składniki na 1 litrowy słoik :
- 4 podwójne filety śledzi marynowanych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej
Śledzie obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Pozostałe składniki(warzywa) pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać. Przygotować duży min. 1 litrowy słoik. Wkładać do niego warstwami : mieszankę warzyw, śledzie, mieszankę warzyw, śledzie, ...., ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalać olejem, ile wejdzie do zakrycia warstw. Zakręcić słoik i odstawić na całą noc do lodówki żeby całość przeszła swoimi smakami i aromatami. Smacznego :)
Jeśli używamy matjasów, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie do pożądanego zasolenia, a następnie zalać wodą z octem w proporcjach 2:1 na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz