"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 26 lutego 2014

Śledź w kolorowej mozaice

To bardzo fajny sposób na przygotowanie smacznej wersji śledzi w chrupiącej, kolorowej mozaice. Polecam, na każdą okazję i bez okazji bo śledzie w tej opcji są po prostu rewelacyjne - świetnie smakują i pięknie wyglądają.



Składniki na 1 litrowy słoik :


  • 4 podwójne filety śledzi marynowanych 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
Śledzie obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Pozostałe składniki(warzywa) pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać. Przygotować duży min. 1 litrowy słoik. Wkładać do niego warstwami : mieszankę warzyw, śledzie, mieszankę warzyw, śledzie, ...., ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalać olejem, ile wejdzie do zakrycia warstw. Zakręcić słoik i odstawić na całą noc do lodówki żeby całość przeszła swoimi smakami i aromatami. Smacznego :)

Jeśli używamy matjasów, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie do pożądanego zasolenia, a następnie zalać wodą z octem w proporcjach 2:1 na 30 minut.

2 komentarze:

  1. To stary sprawdzony sposób zalewania śledzi olejem w słoiku. Odradziłabym Ci zdecydowanie jednak marynowane śledzie (zwłaszcza te z octu spirytusowego - szkoda zdrowia) a doradziła solone. Trzeba je tylko wymoczyć przez noc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie warto popadać w skrajność, bo ile tak naprawdę jemy rzeczy na occie. Od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, no chyba że ktoś ma kłopoty zdrowotne to zawsze można ocet zastąpić sokiem z cytryny lub stosownie do zaleceń lekarskich zrezygnować z zakwaszania i pozostać przy solonych odpowiednio wymoczonych.

    OdpowiedzUsuń