To bardzo fajny sposób na przygotowanie smacznej wersji śledzi w chrupiącej, kolorowej mozaice. Polecam, na każdą okazję i bez okazji bo śledzie w tej opcji są po prostu rewelacyjne - świetnie smakują i pięknie wyglądają.
Składniki na 1 litrowy słoik :
- 4 podwójne filety śledzi marynowanych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej
Śledzie obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Pozostałe składniki(warzywa) pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać. Przygotować duży min. 1 litrowy słoik. Wkładać do niego warstwami : mieszankę warzyw, śledzie, mieszankę warzyw, śledzie, ...., ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalać olejem, ile wejdzie do zakrycia warstw. Zakręcić słoik i odstawić na całą noc do lodówki żeby całość przeszła swoimi smakami i aromatami. Smacznego :)
Jeśli używamy matjasów, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie do pożądanego zasolenia, a następnie zalać wodą z octem w proporcjach 2:1 na 30 minut.
To stary sprawdzony sposób zalewania śledzi olejem w słoiku. Odradziłabym Ci zdecydowanie jednak marynowane śledzie (zwłaszcza te z octu spirytusowego - szkoda zdrowia) a doradziła solone. Trzeba je tylko wymoczyć przez noc.
OdpowiedzUsuńNie warto popadać w skrajność, bo ile tak naprawdę jemy rzeczy na occie. Od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, no chyba że ktoś ma kłopoty zdrowotne to zawsze można ocet zastąpić sokiem z cytryny lub stosownie do zaleceń lekarskich zrezygnować z zakwaszania i pozostać przy solonych odpowiednio wymoczonych.
OdpowiedzUsuń