Składniki :
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 500 ml mleka ciepłego
- 5 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 3 łyżki spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- marmolada, dżem lub konfitura do nadziewania
- lukier lub cukier puder do posypania
W niewielkim naczyniu przygotować rozczyn : rozkruszyć drożdże, dosypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka wymieszać z resztą cukru.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, roztopione masło, sok cytrynowy lub ocet, resztę ciepłego mleka, spirytus i wymieszane żółtka i jajko z cukrem oraz rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie dobrze wyrobić ręką do momentu kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto ruszy to ponownie je wyrobić i formować pączki. Tu są dwa sposoby formowania:
1. rozwałkować ciasto i wykrawać pączki szklanką
2. łyżką nabierać porcje i formować rękoma okrągłe pączki (ten sposób preferuję)
Uformowane pączki odkładać na bok posypanej mąką stolnicy na kolejne 10-15 minut do wyrośnięcia (przykryć ściereczką żeby nie wysychały). Wyrośnięte wkładać na gorący tłuszcz i smażyć porcjami na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami w celu osuszenia z tłuszczu. Nadziewać szprycą z długą końcówką. Na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Moja wersja na zdjęciu : pączki z marmoladą wieloowocową polane lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczy.
Pączki są bardzo puszyste jak widać na zdjęciu. Smacznego :)
Lukier :
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki energicznie wymieszać i od razu polewać pączki. Na świeży lukier można posypać np. skórkę pomarańczy lub inne posypki.
Kandyzowana skórka pomarańczy :
- skórka z 2-3 pomarańczy
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Skórkę zalać wodą, odstawić na 12 godzin lecz w tym czasie często zmieniać wodę, po tym czasie odkroić białą spodnią część skórek pozostawiając jedynie wierzchnią pomarańczową, zagotować je w świeżej wodzie, gotować 20 minut. Ostudzić, pokroić w kosteczkę. Pokrojone skórki włożyć do garnka, wsypać cukier i 2 łyżki wody. Zagotować 5 minut, odcedzić na sitku. Odcedzoną skórkę rozłożyć na dużym płaskim talerzu i pozostawić do obeschnięcia na 1-2 godziny. Gotowa skórka jest słodka i miękka. Przechowywać ją w słoiczku.
Tak przygotowana skórka jest idealna do posypania pączków, ciast, do serników, ......... Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz