"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 12 lutego 2014

Pierogi leniwe idealne na obiad

Zawsze mam dylemat kiedy muszę się określić, które pierogi są moje ulubione. Kiedy jem leniwe to mówię, że leniwe, a kiedy jem drożdżowe to mówię, że drożdżowe, kiedy jem z truskawkami to mówię, że .......... i tak mogę wymieniać - ile postaci pierogów tyle odpowiedzi, a najprościej mówiąc - lubię wszystkie.


 

Składniki na 4 porcje:


  • 750 g twarogu

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 2-3 litry osolonej wody

  • 2 łyżki oleju do gotowania


 

Twaróg zmielić, dodać jajka, cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dosypywać mąkę i energicznie wyrobić ciasto na jednolitą masę. W dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Stolnicę wysypać mąką, nakładać porcje ciasta, z każdej formować wałek o śr. 2 cm. Następnie tępą stroną noża przyciskać co pół centymetra pod skosem najpierw w jedną stronę, a następnie w drugą tworząc ładny wzorek.  Lekko spłaszczony wałek kroić na pierożki  pod skosem co 2 cm (jak na zdjęciu)



 

Każdą pokrojoną porcję wkładać do gotującej się wody i gotować 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Odcedzić i podawać ciepłe na ulubiony sposób np. polane stopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub polane bułką tartą przesmażoną na maśle, albo ze śmietaną i z cukrem.

Jeśli zostanie nam nadmiar pierogów warto je przelać olejem lub stopionym masłem, żeby nie skleiły się, a potem odsmażyć na patelni.

Mmmm SMACZNEGO :)

Jeśli używamy zmielonego twarogu z wiaderka, który jest zdecydowanie rzadszy to musimy zwiększyć ilość mąki o ok 1/2 szklanki. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt sztywne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz