Składniki na 4 porcje:
- 750 g twarogu
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2-3 litry osolonej wody
- 2 łyżki oleju do gotowania
Twaróg zmielić, dodać jajka, cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dosypywać mąkę i energicznie wyrobić ciasto na jednolitą masę. W dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Stolnicę wysypać mąką, nakładać porcje ciasta, z każdej formować wałek o śr. 2 cm. Następnie tępą stroną noża przyciskać co pół centymetra pod skosem najpierw w jedną stronę, a następnie w drugą tworząc ładny wzorek. Lekko spłaszczony wałek kroić na pierożki pod skosem co 2 cm (jak na zdjęciu)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-303-150x150.jpg)
Każdą pokrojoną porcję wkładać do gotującej się wody i gotować 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzić i podawać ciepłe na ulubiony sposób np. polane stopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub polane bułką tartą przesmażoną na maśle, albo ze śmietaną i z cukrem.
Jeśli zostanie nam nadmiar pierogów warto je przelać olejem lub stopionym masłem, żeby nie skleiły się, a potem odsmażyć na patelni.
Mmmm SMACZNEGO :)
Jeśli używamy zmielonego twarogu z wiaderka, który jest zdecydowanie rzadszy to musimy zwiększyć ilość mąki o ok 1/2 szklanki. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt sztywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz