"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa cebulowa inaczej

Inna wersja znanej zupy cebulowej. Ta jest zabielana serkiem topionym, niczym zupa czosnkowa. Szybka, tania, a za razem bardzo smaczna :)




Składniki na 4 porcje:


  • 5-6 cebul
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g serka topionego naturalny lub śmietankowy
  • grzanki
  • posiekany koperek
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Często mieszać żeby cebula nie przypaliła się. Po ok 10 minutach dodać cukier i drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Do zeszklonej cebuli dolać gorącą wodę i dodać kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut, po tym czasie włożyć serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podanie posypać koperkiem i grzankami.

Grzanki :
  • 8 kromek bułki np.paryskiej
  • 1 łyżka oliwy
Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki bułki i często mieszając zarumienić je.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz