"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 21 lutego 2014

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Każdy polski stół widział kotlety mielone, tak bardzo tradycyjne dla kuchni polskiej. Najsmaczniejsze są prosto z patelni lub w towarzystwie sosów.Poniżej podam opcję na kotlety mielone w sosie pieczarkowym. 





Składniki :



  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 3-4 łyżki letniej wody

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 0,5 litra gorącej wody

  • 1 "Kostka mięsna" Winiary (opcjonalnie można ale nie trzeba)

  • 300 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w półplasterki

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

  • mąka do panierowania kotletów


Kaszę mannę  namoczyć z 3-4 łyżkami letniej wody, pozostawić do napęcznienia. Cebulę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do miski włożyć zmielone mięso, jajko, startą cebulę, namoczoną kaszę mannę, sól, pieprz. Masę mięsną dobrze wymieszać - najlepiej ręką. Na patelni rozgrzać olej. Maczając ręce w ciepłej wodzie formować kotlety, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przełożyć do płaskiego garnka, zalać 0,5 litra gorącej wody, dodać kostkę mięsną Winiary lub posolić.
Pieczarki przesmażyć na 2 łyżkach oleju, aż wyparuje ich sok, następnie oprószyć je 2 łyżkami mąki, wymieszać, podsmażyć 1 minutę, zalać niewielką ilością sosu z garnka z kotletami, energicznie wymieszać i wlać do kotletów. Doprawić pieprzem. Przegotować całość jeszcze 3-5 minut. Gotowe kotlety można podawać z ziemniakami, kaszami, makaronami, kluskami : francuskimi, szarymi ziemniaczanymi, z kopytkami, ... . Całość idealnie uzupełnią surówki, sałatki i wszelkiego rodzaju jarzynki.
Bardzo smaczna opcja obiadowa, polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz