Składniki na ok 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- sól do smaku
- 1 litr smażonych jabłek (jak na szarlotkę)
- 6 łyżek cukru (opcjonalnie można więcej jak ktoś lubi na bardziej słodko)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
- bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cukier wymieszać z cynamonem. Naczynie żaroodporne o śr. 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami : ryż, jabłka, posypać cukrem z cynamonem, ryż, jabłka, cukier z cynamonem, ryż, jabłka, cukier z cynamonem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 60 minut.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-230-150x150.jpg)
Gotowe, życzę smacznego :)
Uwielbiam ryż z jabłkami, takie wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMoja mama często taki robiła :) Podawała go zawsze z kwaśną śmietaną. Smak dzieciństwa. Strasznie dawno go nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńZe śmietaną je moja córka właśnie ;)
OdpowiedzUsuńOch, jadało się kiedyś.
OdpowiedzUsuńAle dzieciństwo już dawno minęło.
Właściwie dlaczego teraz tego nie jadam?
Przecież lubię.
Właściwie nic trudnego dla chcącego ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń