"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 6 lutego 2014

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż przygotowany na ten sposób mogę jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad, na podwieczorek, na kolację i jeszcze w międzyczasie ;) Jest to również jedno ze wspomnień z dawno minionego dzieciństwa.


 

Składniki na ok 4  porcje:


  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki wody

  • sól do smaku

  • 1 litr smażonych jabłek (jak na szarlotkę)

  •  6 łyżek cukru (opcjonalnie można więcej jak ktoś lubi na bardziej słodko)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

  • bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania


 

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cukier wymieszać z cynamonem. Naczynie żaroodporne o śr. 20 cm  wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami : ryż, jabłka, posypać cukrem z cynamonem, ryż, jabłka, cukier z cynamonem, ryż, jabłka, cukier z cynamonem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 60 minut.



 

Gotowe,  życzę smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryż z jabłkami, takie wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często taki robiła :) Podawała go zawsze z kwaśną śmietaną. Smak dzieciństwa. Strasznie dawno go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze śmietaną je moja córka właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, jadało się kiedyś.
    Ale dzieciństwo już dawno minęło.
    Właściwie dlaczego teraz tego nie jadam?
    Przecież lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właściwie nic trudnego dla chcącego ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń