"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 13 lutego 2014

Kluski francuskie - delikatne idealne do sosów

Kluski francuskie to bardzo delikatne kluski kładzione. Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju dań z sosami. Alternatywa dla ziemniaków, ryżu, kasz i innych makaronów.


 

Składniki na 4 porcje:


  • 4 jajka

  • 2 łyżki masła

  • 6 łyżek mąki

  • sól


 

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać sól i cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masła z żółtkami, delikatnie wymieszać dodając powoli mąkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Część cista przełożyć na talerzyk, na wrzątek zgarniać  kluski łyżką często maczaną w gorącej wodzie, na początek wkładamy jedną kluskę żeby zobaczyć czy  nie rozpada się w czasie gotowania. Jeśli tak to należy do ciasta dosypać jeszcze troszkę mąki. Po włożeniu wszystkich klusek na wrzątek, wyłączamy ogień, przykrywamy garnek na 2-3 minuty żeby kluski doszły. Odcedzić i podawać na ciepło z sosami, mięsami, jak kto lubi :)



 

Gotowe, smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz