Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- sól
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać sól i cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masła z żółtkami, delikatnie wymieszać dodając powoli mąkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Część cista przełożyć na talerzyk, na wrzątek zgarniać kluski łyżką często maczaną w gorącej wodzie, na początek wkładamy jedną kluskę żeby zobaczyć czy nie rozpada się w czasie gotowania. Jeśli tak to należy do ciasta dosypać jeszcze troszkę mąki. Po włożeniu wszystkich klusek na wrzątek, wyłączamy ogień, przykrywamy garnek na 2-3 minuty żeby kluski doszły. Odcedzić i podawać na ciepło z sosami, mięsami, jak kto lubi :)
Gotowe, smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz