"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa cebulowa z serkiem

Inna wersja znanej zupy cebulowej. Ta jest zabielana serkiem topionym, niczym zupa czosnkowa. Szybka, tania, a za razem bardzo smaczna :)





Składniki na 4 porcje:



  • 5-6 cebul

  • 2 łyżki oliwy

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 litr gorącej wody

  • 1 kostka rosołowa

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 100 g serka topionego naturalny lub śmietankowy

  • grzanki

  • posiekany koperek


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Często mieszać żeby cebula nie przypaliła się. Po ok 10 minutach dodać cukier i drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Do zeszklonej cebuli dolać gorącą wodę i dodać kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut, po tym czasie włożyć serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podanie posypać koperkiem i grzankami.

Grzanki :

  • 8 kromek bułki np.paryskiej

  • 1 łyżka oliwy


Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki bułki i często mieszając zarumienić je.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz