Składniki na 4 porcje:
- 5-6 cebul
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr gorącej wody
- 1 kostka rosołowa
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g serka topionego naturalny lub śmietankowy
- grzanki
- posiekany koperek
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Często mieszać żeby cebula nie przypaliła się. Po ok 10 minutach dodać cukier i drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Do zeszklonej cebuli dolać gorącą wodę i dodać kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut, po tym czasie włożyć serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podanie posypać koperkiem i grzankami.
Grzanki :
- 8 kromek bułki np.paryskiej
- 1 łyżka oliwy
Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki bułki i często mieszając zarumienić je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz