"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 8 lutego 2014

Zupa brokułowa z ziemniakami

Bardzo smaczna zupa, a przy tym wartościowa biorąc pod uwagę zalety brokułów. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy je lubią.


 

Składniki na 4 porcje:


  • 1 brokuł (ok 500g)

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • 5-6 ziemniaków

  • 2 l rosołu lub bulionu z kostki

  • śmietana

  • vegeta, sól, pieprz do smaku


 

Marchewkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie (ok. 20 minut). Do blendera wlewamy 2 łyżki wazowe gęstej zupy i miksujemy. Zmiksowane warzywa wlewamy ponownie do garnka z pozostałą zupą. Doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy gęstą śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przed podaniem możemy posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Twoja zupa tez kuszaca-uwielbiam takie geste!

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak tu wysiedzieć do obiadu, patrząc na talerz tej zupy?
    Nie. W pracy nie powinno być dostępu do Internetu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W pierwszej chwili nie wiedziałam co odpisać, ale cieszę się, że widok talerza z zupą tak działa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa na zdjęciu wygląda tak smakowicie, że zrobiłam ją wczoraj na obiad. Wszystkim smakowała, w garnku nic nie zostało. Dziękuję za wspaniały pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Qchenne kaprysy12 grudnia 2014 20:06

    Bardzo proszę i cieszę się, że smakowała wszystkim - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupa. Na stałe dołączy do naszego obiadowego menu :-)

    OdpowiedzUsuń