Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 20 g (1/5 kostki) drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Mąkę wsypać do suchej miski dodać sól i olej. Mleko podgrzać, 2/3 mleka wlać do miski z mąką, w pozostałej ilości rozmieszać rozkruszone drożdże i cukier. Kiedy drożdże zaczną pracować dolać rozczyn do miski z mąką. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą elastyczną masę, która nie przykleja się ani do ręki, ani do miski. Ciasto brać porcjami i na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkowywać placki na grubość 2-3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek po łyżeczce farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi - najpierw palcami, a następnie widelcem. Uformowane odkładać na kilka minut żeby podrosły.
Tak przygotowane pierogi możemy :
- smażyć na patelni na nieco większej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony
- piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C
Ja dzisiaj smażyłam :)
Składniki na farsz :
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 duża lub 2 małe cebule
- pieprz mielony do smaku
- 1 i 1/2 szklanki wody
Grzyby namoczyć na 15 minut , potem ugotować je w tej samej wodzie. Ugotowane odcedzić i pokroić w drobną kostkę.Jeśli kapusta jest za kwaśna przepłukać ją wodą i odcisnąć, rozdrobnić lekko nożem, włożyć do garnka, zalać wodą od gotowania grzybów i gotować tak długo aż ta woda wyparuje całkiem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, do zeszklonej dodać grzyby i odparowaną kapustę, wszystko chwilę podsmażyć, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku. Lekko przestudzić i układać na krążkach ciasta.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/Ciacho-195-150x150.jpg)
Moja propozycja podania na zdjęciu: smażone pierogi z barszczem czerwonym na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziesz TUTAJ
Po prostu pysznie :) :) :)
Fajny pomysł,
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/
świetny pomysł, jeszcze takich pierogów nie jadłam, ale czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńpolecam też mój sposób na pierogi leniwe na słodko
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html
pozdrawiam serdecznie!
bardzo ciekawy pomysł, muszę spróbować, polecam też pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2013/11/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html
Super pierożki, wyglądają przepysznie:*
OdpowiedzUsuńA ja od siebie polecam fajny przepis na Calzone :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/11/calzone.html
Świetne pierogi, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/pierogi-pieczone-z-miesem
Pyszności! Uwielbiam takie pierożki. Zapraszam też na paszteciki w kształcie świnek :D http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/97/paszteciki-swinki-z-pieczarkami
OdpowiedzUsuńPierogi z ciasta drożdżowego? Muszę ten przepis wypróbować, bo smak może być fantastyczny. Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam moja skromna baze pierozkow
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=pierogi&x=0&y=0
fantastyczne są te pierogi :) zobacz też moje drożdzowe bułeczki z kapustą i pestkami dyni
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kapusniaczki-z-pestkami-dyni.html
Bardzo fajne i oryginalne :)
OdpowiedzUsuńhttp://chillijemy.blogspot.com/
Pierogów z ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłam - będę musiała skorzystać z przepisu :) Ja zapraszam na pierogi z mini naleśników: http://kuchniaidom.pl/pierozki-nalesnikowe-z-nadzieniem-pieczarkowym/
OdpowiedzUsuńPierogi są pyszne zarówno zimne ale i podgrzewane w mikrofalówce jak i na patelni. Polecam
OdpowiedzUsuńMoże się przyda: prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
OdpowiedzUsuńa może pyszny i oryginalny kulebiak
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/12/kulebiak.html
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
OdpowiedzUsuńJa już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
Fajny pomysł na obiad, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiekawe, ciekawe. Smażone pierogi. Takie przyrumienione.
OdpowiedzUsuńI chyba chrupiące, jak odsmażane.
No, zjadłbym teraz kilka.
pierogów z barszczem co prawda nie jadłam, ale nigdy nie jest za późno aby kiedyś spróbować:) Natomiast bardzo podoba mi się rumiany kolor Twoich pierogów - lubię takie dobrze wysmażone. Od siebie polecam bardzo smaczne flaczki z kurczaka: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/93-100079-flaczki_z_kurczaka.html
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńAle jestem głodna :)))
OdpowiedzUsuńpolecam pyszne babeczki drożdżowe z pieczarkami
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2013/09/babeczki-drozdzowe-z-pieczarkami.html
jadłam taką wersje i rzeczywiście jest pyszne, a dla tych co nie mają czasu polecam zrobić w cieście francuskim,
OdpowiedzUsuńkażdy się zachwyci
http://deptusiowyswat.blox.pl/html
Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów robimy tradycyjnie od wielu wielu lat na wigilię,jesli zabraknie nam farszu grzybowego, pierożki nadziewamy masą makową .Smażymy w głębokim tłuszczu.Są przepyszne, cała nasza rodzina je uwielbia.Podaję je z czystym czerwonym barszczem.
OdpowiedzUsuńIle pierogów wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńja takię robię na wigilię ale do ciasta dodaje jeszcze gałke muszkatołową i smietanę
OdpowiedzUsuńZależy : jaką szklanką będziesz wykrawać i jak cienko rozwałkujesz ciasto. U mnie ciasto na 2-3 mm, a wykrawałam szklanką o śr. 8 cm. Wyszło mi ok. 30-40 szt.Nie zdążyłam policzyć bo znikały w mig ;) Cztery dorosłe osoby najadły się popijając barszczykiem i zostało kilka na drugi dzień do odsmażenia. Wychodzi tego naprawdę sporo.
OdpowiedzUsuńa może coś na słodko, polecam pyszne drożdżówki cynamonowe
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-cynamonowe.html
Czuję się wyróżniony. :)
OdpowiedzUsuńrobilam pierogi ale, jedne z grzybami suszonymi drugie z jablkami ......jedne i drugie ....poezja.......jestem pelna uznania dla autora.....prosze o jeszcze
OdpowiedzUsuńTaki komentarz to najlepszy komentarz, nie ujmując innym oczywiście. Bardzo mi miło i bardzo cieszę się, że jesteś zadowolona. Też mam ochotę na wersję z jabłkami i na pewno je zrobię. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga, codziennie staram się wstawiać kolejne wpisy i mam nadzieję, że jeszcze coś dla siebie tutaj znajdziesz. Cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdlugo szukalam dobrego przepisu na ciasto drozdzowe do pierogow...twoj jest idealny
OdpowiedzUsuńPodwójnie się cieszę, a takie komentarze jeszcze bardziej mnie motywują :)
OdpowiedzUsuńI mam jedną zasadę wstawiam to co jest sprawdzone i wypracowane przeze mnie osobiście, nie chcę aby mój blog był tylko skupiskiem przepisów ot tak sobie dla ilości gdyż byłoby to sprzeczne z moim założeniem :)