"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 3 lutego 2014

Pierogi z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Dzisiaj przepis na smaczne pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz zrobiłam z kapusty kiszonej, grzybów i cebuli. Tak naprawdę w te pierogi można włożyć wszystko co tylko przyjdzie nam do głowy.


Składniki na ciasto:


  • 500 g mąki

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 20 g (1/5 kostki) drożdży

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju


 

Mąkę wsypać do suchej miski dodać sól i olej. Mleko podgrzać, 2/3 mleka wlać do miski z mąką, w pozostałej ilości rozmieszać rozkruszone drożdże i cukier. Kiedy drożdże zaczną pracować dolać rozczyn do miski z mąką. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą elastyczną masę, która nie przykleja się ani do ręki, ani do miski. Ciasto brać porcjami i na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkowywać placki na grubość 2-3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek po łyżeczce farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi - najpierw palcami, a następnie widelcem. Uformowane odkładać na kilka minut żeby podrosły.

Tak przygotowane pierogi możemy :

  • smażyć na patelni na nieco większej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony

  • piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C


 

Ja dzisiaj smażyłam :)

 

Składniki na farsz :

  • 400 g kapusty kiszonej

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 1 duża lub 2 małe cebule

  • pieprz mielony do smaku

  • 1 i 1/2 szklanki wody


 

Grzyby namoczyć na 15 minut , potem ugotować je w tej samej wodzie. Ugotowane odcedzić i pokroić w drobną kostkę.Jeśli kapusta jest za kwaśna przepłukać ją wodą i odcisnąć, rozdrobnić lekko nożem, włożyć do garnka, zalać wodą od gotowania grzybów i gotować tak długo aż ta woda wyparuje całkiem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, do zeszklonej dodać grzyby i odparowaną kapustę, wszystko chwilę podsmażyć, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku. Lekko przestudzić i układać na krążkach ciasta.



 

 

 

 

 

 

Moja propozycja podania na zdjęciu: smażone pierogi z barszczem czerwonym na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziesz TUTAJ

Po prostu pysznie :) :) :)

32 komentarze:

  1. Fajny pomysł,
    zapraszam do mnie
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, jeszcze takich pierogów nie jadłam, ale czas to zmienić :)
    polecam też mój sposób na pierogi leniwe na słodko
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł, muszę spróbować, polecam też pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2013/11/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pierożki, wyglądają przepysznie:*
    A ja od siebie polecam fajny przepis na Calzone :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/11/calzone.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne pierogi, pozdrawiam.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/pierogi-pieczone-z-miesem

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Uwielbiam takie pierożki. Zapraszam też na paszteciki w kształcie świnek :D http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/97/paszteciki-swinki-z-pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi z ciasta drożdżowego? Muszę ten przepis wypróbować, bo smak może być fantastyczny. Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam moja skromna baze pierozkow
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=pierogi&x=0&y=0

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczne są te pierogi :) zobacz też moje drożdzowe bułeczki z kapustą i pestkami dyni

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kapusniaczki-z-pestkami-dyni.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne i oryginalne :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogów z ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłam - będę musiała skorzystać z przepisu :) Ja zapraszam na pierogi z mini naleśników: http://kuchniaidom.pl/pierozki-nalesnikowe-z-nadzieniem-pieczarkowym/

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierogi są pyszne zarówno zimne ale i podgrzewane w mikrofalówce jak i na patelni. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Może się przyda: prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  14. a może pyszny i oryginalny kulebiak
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/12/kulebiak.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł na obiad, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe, ciekawe. Smażone pierogi. Takie przyrumienione.
    I chyba chrupiące, jak odsmażane.
    No, zjadłbym teraz kilka.

    OdpowiedzUsuń
  18. pierogów z barszczem co prawda nie jadłam, ale nigdy nie jest za późno aby kiedyś spróbować:) Natomiast bardzo podoba mi się rumiany kolor Twoich pierogów - lubię takie dobrze wysmażone. Od siebie polecam bardzo smaczne flaczki z kurczaka: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/93-100079-flaczki_z_kurczaka.html

    OdpowiedzUsuń
  19. No to zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale jestem głodna :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. polecam pyszne babeczki drożdżowe z pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2013/09/babeczki-drozdzowe-z-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  22. jadłam taką wersje i rzeczywiście jest pyszne, a dla tych co nie mają czasu polecam zrobić w cieście francuskim,
    każdy się zachwyci
    http://deptusiowyswat.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów robimy tradycyjnie od wielu wielu lat na wigilię,jesli zabraknie nam farszu grzybowego, pierożki nadziewamy masą makową .Smażymy w głębokim tłuszczu.Są przepyszne, cała nasza rodzina je uwielbia.Podaję je z czystym czerwonym barszczem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ile pierogów wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  25. ja takię robię na wigilię ale do ciasta dodaje jeszcze gałke muszkatołową i smietanę

    OdpowiedzUsuń
  26. Zależy : jaką szklanką będziesz wykrawać i jak cienko rozwałkujesz ciasto. U mnie ciasto na 2-3 mm, a wykrawałam szklanką o śr. 8 cm. Wyszło mi ok. 30-40 szt.Nie zdążyłam policzyć bo znikały w mig ;) Cztery dorosłe osoby najadły się popijając barszczykiem i zostało kilka na drugi dzień do odsmażenia. Wychodzi tego naprawdę sporo.

    OdpowiedzUsuń
  27. a może coś na słodko, polecam pyszne drożdżówki cynamonowe
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
  28. robilam pierogi ale, jedne z grzybami suszonymi drugie z jablkami ......jedne i drugie ....poezja.......jestem pelna uznania dla autora.....prosze o jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  29. Taki komentarz to najlepszy komentarz, nie ujmując innym oczywiście. Bardzo mi miło i bardzo cieszę się, że jesteś zadowolona. Też mam ochotę na wersję z jabłkami i na pewno je zrobię. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga, codziennie staram się wstawiać kolejne wpisy i mam nadzieję, że jeszcze coś dla siebie tutaj znajdziesz. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. dlugo szukalam dobrego przepisu na ciasto drozdzowe do pierogow...twoj jest idealny

    OdpowiedzUsuń
  31. Podwójnie się cieszę, a takie komentarze jeszcze bardziej mnie motywują :)
    I mam jedną zasadę wstawiam to co jest sprawdzone i wypracowane przeze mnie osobiście, nie chcę aby mój blog był tylko skupiskiem przepisów ot tak sobie dla ilości gdyż byłoby to sprzeczne z moim założeniem :)

    OdpowiedzUsuń