Przepis na przygotowanie zakwasu TUTAJ
Składniki na 4 porcje:
- 5-6 ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 litry wody
- liść laurowy
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- 1 łyżeczka majeranku
- ok. 250 ml zakwasu żurku
- sól, pieprz do smaku
- śmietana do smaku
- do okraszenia: 1 cebula pokrojona w kostkę i przesmażona na 1 łyżce oleju
- biała kiełbasa opcjonalnie
Jeśli gotujemy żurek na kiełbasie to rozpoczynamy od ugotowania kiełbasy z obranymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, a gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy stopniowo zakwas cały czas mieszając, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy śmietaną do smaku. Przed podaniem okraszamy przesmażoną cebulką i podajemy z ugotowaną białą kiełbasą.
Jeśli wybieramy opcję bez kiełbasy zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego, a następnie postępujemy jak wyżej.
Domowy żurek jest gęsty i treściwy, a do tego o wiele smaczniejszy niż z zakwasu kupionego w sklepie, nie wspomnę już o tym z paczki ;) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz