Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki startych na drobnych oczkach ziemniaków (ok 8 szt)
- 1 jajko
- sól lub vegeta
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do gotowania
W wysokim garnku zagotować osoloną wodę z olejem. W misce wymieszać starte ziemniaki z solą lub vegetą, z jajkiem, stopniowo dosypać mąkę. Ciasto ma być gęściejsze niż na placki ziemniaczane. Na polany gorącą wodą płaski talerz nakładać porcje ciasta (ok. 2 łyżki) i łyżką maczaną we wrzątku zgarniać kluski z brzegu talerza na gotującą się wodę. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia, odcedzić. Podawać z sosami, kapustą, twarogiem lub jako dodatek do zup. Bardzo smaczne. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz