Składniki :
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smarowania gofrownicy
Jajka ubić mikserem na puszysto, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dolewać powoli olej, cały czas miksować, dodawać mleko na zmianę z mąką, na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Oczywiście gęstość w razie potrzeby możemy redukować mlekiem gdy zbyt gęste lub mąką gdy będzie zbyt rzadkie. Gofrownicę należy dobrze nagrzać, posmarować olejem, nalewać ciasto łyżką cedzakową. Gofrownicę zamknąć, i na chwilę mocno przycisnąć (ok. 5 sekund) po czym puścić żeby gofry się dopiekły na rumiany kolor.
Ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 12 dużych gofrów.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/IMG_4455-150x150.jpg)
Bita śmietana :
- 200 ml śmietany 30% (zimnej)
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego (zimnego)
- polewa owocowa, konfitura, dżem lub świeże owoce - co kto lubi
Zimną śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka homogenizowanego. Na ciepłe gofry nakładać bitą śmietanę i resztę ulubionych dodatków.
Naprawdę pyszne i chrupiące. Smacznego :)
Jeśli zostanie nam nadmiar gofrów ;) polecam odgrzewać je również w gofrownicy, w której były pieczone. Wystarczy chwilka, a będą znowu chrupiące. Jeśli zbyt długo je potrzymacie w gorącej gofrownicy, zrobią się suche i twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz