"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 7 lutego 2014

Gofry z bitą śmietaną i serkiem homogenizowanym

Pewnie każdemu przychodzi taka chętka na coś. Dzisiaj taką chętkę miała moja córcia. Cały dzień chodziła i prosiła żebyśmy zrobiły gofry :) No i odmów, nie ma takiej opcji. Marsz do kuchni, sprzęty i składniki w ruch, chwila pracy, a ile radochy iiiiiiiii jedzenia. Na kolację nie ma już miejsca :D :lol:


 

 

Składniki :


  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanki mleka

  • 250 g mąki

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • tłuszcz do smarowania gofrownicy


 

Jajka ubić mikserem na puszysto, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dolewać powoli olej, cały czas miksować, dodawać mleko na zmianę z mąką, na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.  Oczywiście gęstość w razie potrzeby możemy redukować mlekiem gdy zbyt gęste lub mąką gdy będzie zbyt rzadkie. Gofrownicę należy dobrze nagrzać, posmarować olejem, nalewać ciasto łyżką cedzakową. Gofrownicę zamknąć, i na chwilę mocno przycisnąć (ok. 5 sekund) po czym puścić żeby gofry się dopiekły na rumiany kolor.

Ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 12 dużych gofrów.



 

 

Bita śmietana :

 

  • 200 ml śmietany 30% (zimnej)

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego (zimnego)

  • polewa owocowa, konfitura, dżem lub świeże owoce - co kto lubi


Zimną śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka homogenizowanego. Na ciepłe gofry nakładać bitą śmietanę i resztę ulubionych dodatków.

Naprawdę pyszne i chrupiące. Smacznego :)

Jeśli zostanie nam nadmiar gofrów ;) polecam odgrzewać je również w gofrownicy, w której były pieczone. Wystarczy chwilka, a będą znowu chrupiące. Jeśli zbyt długo je potrzymacie w gorącej gofrownicy, zrobią się suche i twarde.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz