Składniki na ok. 35-40 szt:
- 400 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju
- 150 ml ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- ok. 35-40 szt truskawek - umytych, osuszonych, bez szypułek (lub zamrożonych)
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, dolewam olej i stopniowo wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie dobrze wyrobić/ zagnieść ręcznie podsypując co jakiś czas mąką. Ciasto dobrze wyrobione nie powinno kleić się do rąk. Odstawić przykryte żeby odpoczęło na 15 minut. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać z niego szklanką krążki. Na każdy krążek położyć truskawkę, brzegi dobrze zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać posypane cukrem, polane śmietaną lub jogurtem albo stopionym masłem. Bardzo smaczne. Polecam :)
a właśnie mam dwa koszyczki truskawek... :)
OdpowiedzUsuń