Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z łososia (po prostu tyle ile nam potrzeba, ile zjemy)
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- sól
Filety umyć, poporcjować, skropić obficie sokiem z jednej cytryny, posolić, posypać przyprawą, odstawić na 30 minut do lodówki. Nagrzać grill (wykorzystałam elektryczny), na gorący kłaść porcje ryby i grillować z każdej strony po 10-15 minut, aż ryba będzie ścięta w środku,a na zewnątrz lekko zrumieniona. Gotowe porcje łososia podawać polane sosem czosnkowo-cytrynowym.
Składniki sosu:
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- na czubku łyżeczki kurkumy
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 szczypty suszonego tymianku
W rondelku rozpuścić masło, czosnek drobno posiekać i rozetrzeć nożem, wrzucić na roztopione masło, podsmażyć 1-2 minuty, dosypać łyżkę mąki, dokładnie rozmieszać, dolewać śmietankę ciągle gotując i mieszając. Powstały sos doprawić resztą składników. Tymianek przed dodaniem rozetrzeć palcami lub w moździerzu aby wydobyć aromat jego olejków eterycznych. Ciepłym sosem polewać np. naszą grillowaną rybkę. Smacznego!
Tak przygotowanego łososia podałam mojej rodzince z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora z rodzynkami. Przepysznie to wyszło i wszystkim smakowało :)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/02/IMG_4471-150x150.jpg)
Przepis na pieczone ziemniaczki znajdziesz klikając TUTAJ
Smacznego życzę :)
Łosoś jest przepyszny, a w takim sosie to na pewno musi być miażdżący. Mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam również do nas -> www.kulinarnylans.blogspot.com
Wpadłam do Was, jestem pod wrażeniem waszego szczerego opisu. Gratuluję, trzymam kciuki i będę do was wpadać od czasu do czasu. Trzymajcie się i twórzcie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń