"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 14 lutego 2014

Piersi w pieczarkowo-paprykowym duecie

Lekkie, fajne, szybkie danie składające się z pokrojonych w kostkę i obsmażonych piersi kurczaka duszonych w pieczarkowo-paprykowym duecie.

Potrzebujemy



  • 400 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę i obsmażonych na 2 łyżkach oleju


oraz    "Pieczarkowo-paprykowy duet"

Składniki :

  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki

  • 2 duże lub 3 małe papryki (mogą być różne kolory) pokrojone w kostkę

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki masła lub margaryny

  • 4 łyżki oleju do posmażenia warzyw

  • wegeta, sól, papryka ostra, granulowany czosnek – do smaku

  • 5-6 łyżek gorącej wody



  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pieczarki, aż odparuje z nich sok

  2. Na drugiej patelni również na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć paprykę z cebulą, aż będą szkliste (nie brązowe)

  3. W rondelku rozpuścić masło i przełożyć do niego podsmażone warzywa

  4. Warzywa z masłem podlać 5-6 łyżkami gorącej wody i wszystko dusić jeszcze jakieś 10-15 minut doprawiając w tym czasie do smaku podanymi wyżej przyprawami lub wg własnego uznania. W czasie duszenia cebula z masłem zagęszczą nasz sos.Do duszenia dodać podsmażone mięso z piersi kurczaka żeby przeszło smakiem sosu.


Moja propozycja podania : z kluskami francuskimi - fantastycznie lekkie połączenie. Smacznego :)

Przepis na kluski francuskie - TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz