"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 15 lutego 2014

Zakwas na domowy żurek

Przygotowanie zupy musimy zaplanować sobie kilka dni wcześniej i zacząć od zrobienia domowego zakwasu. Dopiero po 4-5 dniach możemy zabrać się za ugotowanie żurku.




Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:


  • 10 czubatych łyżek mąki żurkowej lub żytniej
  • 500 ml ciepłej (nie gorącej wody)
  • 2 ząbki czosnku (nie koniecznie)
Do wyparzonego minimum litrowego słoika wsypać mąkę, zalać ciepłą wodą i dodać czosnek pokrojony w grubsze plasterki. Dokładnie wymieszać, przykryć serwetką lub ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Codziennie zawartość słoika zamieszać.Gotowy żurek powinien mieć kwaskowy zapach, a na powierzchni będzie widoczna oddzielona woda.  
Ilość zakwasu z powyższych składników wystarcza na przygotowanie 2 x po 4-5 porcji żurku. Nadmiar zakwasu możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.


1 komentarz: