"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Kulki ryżowe z serem

Fajne jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki.


Składniki na ok 10 kulek:



  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli lub vegety

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 150 g żółtego sera startego na grubych oczkach

  • pieprz mielony do smaku


Panierka :

  • mąka pszenna

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • dodatkowo ok. 0,5 l oleju do smażenia


Rozpoczynamy od ugotowania ryżu w 2 szklankach wody osolonej lub doprawionej do smaku vegetą. Ugotowany ryż ostudzić, do ostudzonego dodać jajko, mąkę i starty ser, doprawić pieprzem do smaku. Mokrymi rękoma formować kulki i panierować je najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, solą i pieprzem, a na końcu panierować w bułce tartej i wkładać na gorący głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz