Składniki na ok 10 kulek:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli lub vegety
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g żółtego sera startego na grubych oczkach
- pieprz mielony do smaku
Panierka :
- mąka pszenna
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- dodatkowo ok. 0,5 l oleju do smażenia
Rozpoczynamy od ugotowania ryżu w 2 szklankach wody osolonej lub doprawionej do smaku vegetą. Ugotowany ryż ostudzić, do ostudzonego dodać jajko, mąkę i starty ser, doprawić pieprzem do smaku. Mokrymi rękoma formować kulki i panierować je najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, solą i pieprzem, a na końcu panierować w bułce tartej i wkładać na gorący głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz