"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Placuszki warzywne z pieczarkami w śmietanie

To odskocznia od dań mięsnych. Wcale nie gorsza opcja obiadowa :)


Składniki na 4 porcje:



  • 5 ziemniaków startych na drobnych oczkach

  • 1 duża marchewka starta na dużych oczkach

  • 1/2 małego selera startego na dużych oczkach

  • 1 mała cebula starta na drobnych oczkach

  • 4 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki

  • 5 łyżek gęstej śmietany 12%


Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, obsmażyć na 2 łyżkach oliwy lub oleju do odparowania ich soku. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem podgrzać dodając gęstą śmietanę.

Ziemniaki, marchewkę, selera i cebulę wymieszać z jajkiem, mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje placków. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej świeżo usmażone z dodatkiem pieczarek w śmietanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz