Składniki na 4 porcje:
- 5 ziemniaków startych na drobnych oczkach
- 1 duża marchewka starta na dużych oczkach
- 1/2 małego selera startego na dużych oczkach
- 1 mała cebula starta na drobnych oczkach
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 5 łyżek gęstej śmietany 12%
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, obsmażyć na 2 łyżkach oliwy lub oleju do odparowania ich soku. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem podgrzać dodając gęstą śmietanę.
Ziemniaki, marchewkę, selera i cebulę wymieszać z jajkiem, mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje placków. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej świeżo usmażone z dodatkiem pieczarek w śmietanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz