"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 20 stycznia 2015

Karkówka pieczona w cebuli i ketchupie z ogórkami kiszonymi

Kolejny przepis na ciekawą wersję pieczonej karkówki. Soczyste mięso w dużej ilości cebuli z akcentem kiszonych ogórków idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Karkówka w cebuli i ketchupie z ogórkami kiszonymi[/caption]

Składniki:

  • 1200-1300 g karkówki bez kości

  • 4 cebule

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • ketchup pikantny

  • przyprawa do karkówki (ewentualnie wegeta+papryka słodka mielona+majeranek+rozmaryn suszony+pieprz czarny mielony=w dowolnych dla siebie proporcjach - wymieszać)

  • olej


 

Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć w plastry pozostawiając na 0,5 cm niedokrojony spód.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Przełożyć do niego nakrojone mięso. Mięso dokładnie natrzeć z wierzchu i między plastrami gotową przyprawą (lub skomponowaną własną mieszanką) oraz ketchupem.

Cebulę pokroić w półplastry, ogórki kiszone w plasterki.

Między każdy plaster mięsa wkładać po kilka półplasterków cebuli i po dwa-trzy plastry ogórka kiszonego. Pozostałą cebulą obłożyć karkówkę na wierzchu skrapiając delikatnie olejem.

Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotowane mięso wstawić do gorącego piekarnika (dzięki temu zachowa swoją soczystość) i piec ok 2 godziny pod przykryciem. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby mięso zarumieniło się. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Robię karkówkę całkiem podobnie, tylko bez ogórków. Ciekawy pomysł by je dodać. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię podobną karkówkę tylko zamiast keczupu daję musztardę francuską.PYCHOTA

    OdpowiedzUsuń