[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Składniki:
- główka białej kapusty (twarda, średniej wielkości)
- 300 g wędzonego boczku (można dać więcej)
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- słodka papryka mielona do smaku
- sól lub vegeta natur do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- pęczek świeżego koperku
Kapustę poszatkować w paski (niezbyt drobno), włożyć do dużego garnka, zalać wodą na tyle żeby kapusta była prawie zakryta. Gotować bez przykrycia aż kapusta zmięknie ale nie będzie się rozpadać i nieco zmniejszy swoją objętość.
W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę dodać do wytopionego boczku i lekko zrumienić. Kiedy cebulka zarumieni się dodać łyżkę mąki i chwilkę ją zasmażyć razem z cebulką i boczkiem. Zasmażone składniki dodać do miękkawej kapusty i energicznie wymieszać. Całość cały czas jeszcze gotować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do kapusty. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą lub vegetą natur, papryką słodką i pieprzem. Bigos dalej gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje a kapusta będzie wystarczająco miękka. Na koniec dodać posiekany świeży koperek i gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz