"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 31 stycznia 2015

Szybki bigos z białej kapusty

Szybki bigos z białej kapusty - idealnie sprawdzi się jako danie samodzielne lub jako dodatek do obiadu.

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Szybki bigos z białej kapusty[/caption]

Składniki:

  • główka białej kapusty (twarda, średniej wielkości)

  • 300 g wędzonego boczku (można dać więcej)

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 1 marchewka

  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 listki laurowe

  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

  • słodka papryka mielona do smaku

  • sól lub vegeta natur do smaku

  • pieprz czarny mielony do smaku

  • pęczek świeżego koperku


 

Kapustę poszatkować w paski (niezbyt drobno), włożyć do dużego garnka, zalać wodą na tyle żeby kapusta była prawie zakryta. Gotować bez przykrycia aż kapusta zmięknie ale nie będzie się rozpadać i nieco zmniejszy swoją objętość.

W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę dodać do wytopionego boczku i lekko zrumienić. Kiedy cebulka zarumieni się dodać łyżkę mąki i chwilkę ją zasmażyć razem z cebulką i boczkiem. Zasmażone składniki dodać do miękkawej kapusty i energicznie wymieszać. Całość cały czas jeszcze gotować.

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do kapusty. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą lub vegetą natur, papryką słodką i pieprzem. Bigos dalej gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje a kapusta będzie wystarczająco miękka. Na koniec dodać posiekany świeży koperek i gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz