"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 18 stycznia 2015

Kotlety z piersi marynowanych w gęstej kwaśnej śmietanie

Mięciutkie soczyste kotleciki. Dzięki marynacie rozpływają się w ustach i nie ma potrzeby użycia jajka do panierowania.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Kotlety z piersi marynowanych w gęstej śmietanie[/caption]

 

Składniki:

  • 4 kotlety z piersi kurczaka

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia


 

Marynata:

  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany

  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka soli


 

Kotlety z piersi delikatnie rozbić uważając żeby ich nie rozrywać. Przygotować marynatę mieszając dokładnie podane do niej składniki. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na min. godzinę. Zamarynowane kotlety wyjmować z marynaty, panierować w bułce tartej i od razu smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu po smażeniu. Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Pycha, zapraszam na kurczaka w cieście francuskim na dwa sposoby

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pierś z kurczaka jest mega :) uwielbiam, zobacz tez nasze placki ziemniaczane po bieszczadzku

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/placki-ziemniaczane-po-bieszczadzku.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny pomysł na pierś :) zapraszamy na inne pomysły na kurczaka

    http://ronddel.blogspot.com/search?q=pier%C5%9B+kurczaka+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/04/filet-z-kurczaka-w-panierce-z-krakersow.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Super
    Polecam kotleciki z mięsa i kapusty
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/kotleciki-z-miesa-i-kapusty.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne kotlety, super pomysł na marynatę. U mnie spróbuj roladek z piersi kurczaka z masłem i natką pietruszki
    http://bulkazchlebem.pl/roladki-z-piersi-kurczaka-z-maslem-i-natka-pietruszki

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno dobre, musze spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów: pleśniowych, gouda, feta i innych http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  8. na pewno pyszne, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów: pleśniowych, gouda, feta i innych http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają apetycznie. :) Czy jak opanieruje kotlety w mące ziemniaczanej wyjdą, czy marynata jest za ciężka i się rozsypie na patelni?
    Pozdrawiam
    http://bezglutenowi.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń